Na svetovni dan oceanov za zdrav planet

0

Osrednja tema letošnjega svetovnega dne oceanov, ki ga Združeni narodi obeležujejo na 8. junij, je Zdravi oceani, zdrav planet. Opozoriti želijo, da so oceani srce planeta: tako kot srce poganja kri do vsakega dela telesa, oceani povezujejo ljudi na Zemlji, ne glede na to, kje živijo.

“Oceani uravnavajo podnebje, prehranjujejo milijone ljudi, proizvedejo večino kisika, ki ga dihamo, so dom neverjetni zbirki živalskih in rastlinskih vrst, zagotavljajo nam pomembna zdravila in še mnogo več,” so v ZN zapisali ob letošnjem dnevu oceanov. Da bi zagotovili zdravje in varnost vsem prebivalcem in tudi prihodnjim generacijam, je nujno, da prevzamemo odgovornost in varujemo oceane, tako kot oceani varujejo nas, so navedli.

Kot so zapisali na ministrstvu za okolje in prostor, so Slovenci “zgodovinsko povezani z morjem, ki je naše okno v svet in nas preko Jadrana povezuje z vsem svetom”. “Še posebej so bila že v zgodovini pod izrazitim pritiskom obalna območja. Spreminja se tudi dojemanje morij kot brezmejnega vira dobrin ter hkrati odlagališča za odpadke, ki jih proizvaja človeška družba,” so navedli.

Ne glede na vse pritiske se je v morju in na morskem obrežju še vedno ohranila bogata biotska pestrost, ki omogoča številne koristi za ljudi, oceno iz leta 2014 navaja ministrstvo in dodaja, da se je kljub ohranjeni biotski pestrosti treba zavedati, da sta slovensko morje in morsko obrežje zaradi plitvosti, spremenjenega morskega dna in obrežja zaradi človekovih dejavnosti (gradnje, ribolov, plovba, odplake) izredno krhka in občutljiva. “Prekomerne ali neustrezno izvajanje dejavnosti na morju, ob obali in v prispevnem območju obalnih rek resno ogroža morski ekosistem. Koristi morskega okolja in obale, ki so pomembne za vse ljudi, so odvisne od stanja le-tega,” so navedli.

Ob letošnjem svetovnem dnevu oceanov bodo Uprava RS za pomorstvo ter okoljsko ministrstvo skupaj z direkcijo za vode, agencijo za okolje, zavodom za naravo, Krajinskim parkom Strunjan, inštitutom za vode, Morsko biološko postajo Piran ter društvoma Doves in Morigenos danes v Strunjanu predstavila projekt Živeti z morjem. Namen projekta je ozaveščati javnost o pomenu morja in morskega obrežja ter o koristih, ki jih nudita, pa tudi o pritiskih, ki ju ogrožajo. Ministrstvo pravi, da lahko z izobraževanjem in vzgojo uporabnike morja in obale spodbudimo k takšni rabi, s katero ne bodo ogrožali svojega zdravja in varnosti, pa tudi ne dobrega počutja morskih organizmov. (sta)

Shimizu-Corporation-Ocean-Spiral_dezeen_ban

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen