Na londonskem West Endu predpremierna uprizoritev drame o Harryju Potterju

0

harry potter west endNa londonskem West Endu bo v gledališču Palace Theatre 30. julija premiero doživela drama Harry Potter in prekleti otrok (Harry Potter and the Cursed Child), s predpremiernimi uprizoritvami pa v gledališču začenjajo že danes. Igro britanske pisateljice J. K. Rowling so na oder postavili v dveh delih, oba bo mogoče videti v istem dnevu.

Prvi del si bo mogoče ogledati na dopoldanski matineji, drugega zvečer, piše na spletni strani gledališča.

Igra se dogaja 19 let po zadnji knjigi iz serije knjig o dečku čarovniku, s katerimi je Rowlingova obnorela svet. Kot številni njegovi oboževalci, je tudi Harry Potter zdaj že odrasel, z ženo Ginny Weasley imata tri otroke. Zaposlen je na ministrstvu za čarovništvo in še vedno nosi svoja prepoznavna očala, le da mora zdaj pomagati svojemu najmlajšemu sinu Albusu Severusu pri soočanju s temno družinsko preteklostjo.

Rowlingova ob tem po pisanju francoske tiskovne agencije AFP tiste, ki si bodo ogledali katero od predpremier, prosi, da ne razkrivajo podrobnosti drame.

“Vsa ta leta ste bili čudoviti pri čuvanju skrivnosti Harryja Potterja, tako niste pokvarili bralskega užitka tistim, ki so knjige vzeli v roko za vami,” je dejala v video sporočilu in dodala: “Ponovno vas prosim, da skrivnosti zadržite zase in da občinstvu omogočite, da uživa v igri skupaj z vsemi presenečenji, ki jih prinaša zgodba.”

Dramska igra bo, kot kaže, uspešnica. Prvih 175.000 vstopnic je bilo po pisanju AFP v oktobru razprodanih v 24 urah.

Rowlingova je pri postavljanju igre na oder sodelovala s scenaristom Jackom Thorneom in režiserjem Johnom Tiffanyjem.

Idejo za serijo knjig o Harryju Potterju je pisateljica dobila leta 1990 med vožnjo z vlakom. Pisanje prve knjige z naslovom Harry Potter in kamen modrosti ji je vzelo pet let, še nadaljnji dve leti pa sta pretekli, da je knjiga po številnih zavrnitvah končno našla založbo.

Zadnji, sedmi roman o Harryju Potterju, je izšel leta 2007. Romani o dečku čarovniku so bili po vsem svetu prodani v več kot 450 milijonih izvodov.

Štiri leta po izidu prve knjige se je začela še filmska franšiza. Posneli so osem filmskih uspešnic, ki so polnile kinodvorane po vsem svetu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen