Na Haitiju razveljavili izide volitev in nove določili za oktober

0

Na Haitiju so v ponedeljek razveljavili izide lanskih predsedniških volitev in določili datum novih. Prebivalci te srednjeameriške države, ki se je zaradi nepravilnosti na volitvah znašla v hudi politični krizi, bodo predsednika znova volili 9. oktobra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je še pojasnil predsednik začasnega volilnega sveta Leopold Berlanger, je morebitni drugi krog volitev predviden za 8. januar prihodnje leto.

Lanske volitve so razveljavili na priporočilo neodvisne komisije, ki je ugotovila, da je bilo v prvem krogu volitev 25. oktobra lani več nepravilnosti. Med drugim naj bi na volitvah glasovali številni nepravilno registrirani volivci, t.i. zombi volivci.

V prvem krogu volitev je največ, dobrih 35 odstotkov glasov, prejel Jovenel Moise iz stranke PHTK nekdanjega predsednika Michela Martellyja, drugi pa je bil z nekaj več kot 25 odstotki glasov podpore kandidat stranke LAPEH Jude Celestin.

Celestin je po prvem krogu volitve označil za farso, čemur so nato sledili množični protesti v državi, pogosto tudi nasilni. Opozicija je vladajočo stranko obtožila “volilnega državnega udara”, saj naj Moise, ki ga je podpirala vlada, sploh ne bi smel nastopiti na volitvah. Drugi krog volitev, ki bi moral potekati 27. decembra, so zato odpovedali.

Ker Martelly do 7. februarja, ko se mu je iztekel mandat, ni dobil naslednika, so haitijski poslanci izvolili Jocelermeja Priverta za začasnega predsednika, a politične krize niso rešili.

Politična kriza je zadnji v vrsti izzivov za revno karibsko državo. 30 let po padcu diktatorja Jean-Clauda Dovalierja ima Haiti še vedno težave z izvedbo kredibilnih volitev, ki bi spodbudile razvoj in dvignile standard življenja za 60 odstotkov prebivalstva, ki trenutno živi pod pragom revščine. Haiti se ob tem še vedno spopada s posledicami uničujočega potresa, ki je državo prizadel januarja 2010. Takrat je umrlo 160.000 ljudi, velik del države pa je bil v ruševinah. (sta)

haiti-earthquake devastation

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen