Milan Kučan: “Mislim celo, da bi morali Kardelju priznati, da je… on oče slovenske državnosti.” (104)

1

Milan Kučan: »Mislim celo, da bi morali Kardelju priznati, da je z ustavo iz leta 1974 on postal oče slovenske državnosti.«

Knjiga Milan Kučan, februar 1990, str. 65

Dogajanje v letu 1974, sprejem nove ustave Socialistične federativne republike Jugoslavije. Naravnost grozljiva Kučanova izjava, ki Kardelja ponovno povzdiguje nekam, kjer si definitivno ne zasluži biti. Kardelj pa je vsekakor bil oče povojnega genocida nad slovenskim narodom in oče jugoslovanskega taborišča za politične zapornike Goli otok.

Glede ustave 1974 in preteklih amandmajev, ki so opredeljevali »suverene nacionalne države« pa sledeče. Kučan je seveda moral poudariti tudi svojo vlogo pri utrjevanju slovenske državnosti: »Ko so se pred letom 1971 pripravljali ustavni amandmaji, me je Sergej Kraigher poslal v delovno skupino za t.i. 33. ustavni amandma. /…/ Mislim, da je v tem amandmaju – nanj ponavadi kar pozabljamo – koncept jugoslovanske federacije najbolj jasno in čisto postavljen. Sicer se ustava iz leta 1974 opira nanj, je pa že precej zabrisala jasnost teh odnosov. /…/ Ta amandma pa popolnoma jasno določa odnose v federaciji. Jugoslavija je po njegovih opredelitvah zvezna država prostovoljno združenih, suverenih nacionalnih oziroma republiških držav, ki so v njej po svoji volji.«

Na papirju je v bivši »jugi« seveda bilo marsikaj določeno, a politična praksa in realno življenje sta pogosto kazali povsem drugačno sliko, slovenska suverenost v okvirju Jugoslavije pa je bila tako pravljica za lahko noč.

In kdo so bili pravi očetje slovenske državnosti? To so bili možje, ki so bili tudi avtorji t.i. Pisateljske ustave iz leta 1988, na kateri je kasneje z angažmajem pomladnih političnih sil vzniknila moderna slovenska ustava. Kučana aprila 1988, ko je bila objavljena Pisateljska ustava, seveda ni bilo med avtorji. Še več: z vsemi topovi je streljal na avtorje ustavnega besedila in jim očital, da so v njem pozabili na Jugoslavijo in na socializem.

kucan-mrk-pastelno6

Število komentarjev: 1
 1. miha pravi

  Kardelj je sramota SLO naroda, oce genocida nad Slovenci in prvovrstni izdajalec, tako kot Kucanic.
  Nikoli ne bomo pozabili kako je hlapceval po balkanu in nam zafural celo Istro ( Istra nikoli v vsej tisocletni zgodovini ni bila hrvaska in tam nikoli niso ziveli Hrvatje ).
  Samo nicvredni clovek brez narodne hrbtenice in narodne pripadnosti lahko naredi kaj tako podlega.
  Zaradi njegovega izdajstva so Hrvatje prvic v vsej cloveski zgodovini zaceli lomastiti po vedno nasi Istri.
  Ta komunjara nam je prodal Istro najprej do Mirne, kasneje pa se do Savudrije ( se spomnite tistega njegovega znamenitega stavka “pa kaj nam bo tisto skalovje ob Savudriji” ), danes pa nam njegovi rdeci nicvredni nasledniki prodajajo se piranski zaliv . Sami izdajalci!
  Kdo je oce naroda je pa brezpredmetno razpravljati. To se ve! Tisti ki je nosil Slovenijo v srcu in najvec naredil za osamosvojitev. Brez kancka dvoma Joze Pucnik.
  Izdajalec Kardelj, ki je delal proti Slovencem in senkaval SLO zemljo juznakom pa jasno ne more biti. Kucan naj se raje vprasa po svojem umskem zdravju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen