Clintonova osvojila nominacijo, republikanci kritizirajo Trumpa

0

Hillary Clinton je v ponedeljek zvečer zbrala zadostno število delegatov, ki jo bodo konec julija na konvenciji v Philadelphii potrdili za predsedniško kandidatko demokratske stranke. Njen republikanski nasprotnik Donald Trump pa je v vse večjih težavah zaradi napadov na sodnika latinsko-ameriškega rodu.

Clintonovo je za zmagovalko najprej razglasila tiskovna agencija AP, ki ji je naštela 2383 delegatov, natanko toliko, kot je potrebno za osvojitev nominacije. Nato so s svojimi izračuni pohiteli še ostali ameriški mediji in televizija CNN je naštela enega delegata več. Njen nasprotnik Bernard Sanders poraza še ni priznal, vendar pa mu po današnjih volitvah v šestih zveznih državah ne bo preostalo drugega. Sanders sicer lahko dela težave in vztraja, da ne bo priznal poraza vse dokler se ne konča konvencija, vendar nima argumentov. Clintonova je na volitvah osvojila tri milijone glasov več od njega in skoraj 300 delegatov več. Osvojila je 29 držav in ozemelj, Sanders pa 21. Tudi če danes osvoji vse države, je ne bo prehitel, ne po delegatih in ne po številu glasov volivcev.

Iz Bele hiše prihajajo signali, da bo predsednik Barack Obama danes podprl Clintonovo, demokrati pa so pomirjeni zaradi njenih ostrih napadov na Trumpa v zadnjih dnevih, ki so republikancu očitno prišli do živega bolj kot njegovi napadi nanjo. Clintonova je secirala njegove izjave glede zunanje politike, Trump pa je odgovoril, da bere s teleprompterja in ne deluje predsedniško.

Največjo jamo pa si sam koplje z napadi na v Indiani rojenega zveznega sodnika Gonzala Curiela, ki odloča v tožbi udeležencev njegovega nepremičninskega tečaja imenovanega Trumpova univerza. Ljudje zahtevajo denar nazaj, ker se niso ničesar naučili, Trump pa trdi, da so bili z univerzo vsi zadovoljni. Še preden je sodnik karkoli odločil, ga je Trump napadel, da je zaradi mehiškega porekla pristranski. Po opozorilih naj neha, je Trump napade še bolj okrepil in dejal tudi, da bi bili muslimanski sodniki nepošteni do njega. Clintonova je s tem dobila novo orožje za napad in v ponedeljek je dejala, da Trumpu v ZDA potem ne smejo soditi niti ženske, druge manjšine, invalidi in drugi, ki jih je doslej užalil.

Trump ne razume, da je naredil kaj narobe, čeprav mu je celo njegov doslej najtrdnejši podpornik, nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa in predsedniški kandidat Newt Gingrich povedal, da dela največjo napako v svoji kampanji. Trump mu je odgovoril, da je presenečen nad to neprimerno kritiko. Izkušeni Gingrich je dejal, da lahko le Trump porazi Trumpa in trenutno se to dogaja. “Njegove izjave kažejo na pomanjkanje spoštovanja do pravosodnega sistema in načela delitve oblasti. So povsem neprimerne,” je dejala republikanska senatorka iz Maina Susan Collins. “Tega ne sme delati. Sodnik je Američan,” je povedal senator iz Floride Marco Rubio.

Vodja senatne večine Mitch McConnell, senator iz Arizone John McCain, senator iz Tennesseeja Bob Corker, ki se omenja kot možni podpredsedniški kandidat in številni drugi so po vrsti obsodili Trumpove izjave, uredniški odbor časopisa Wall Street Journal pa je ugotovil, da so menda marksistične in za republikanca neprimerne. “Napadi na sodnika so čisti rasizem,” je povedal republikanec Joe Scarborough, voditelj oddaje na televiziji MSNBC, kamor je Trump do nedavnega rad zahajal. “Napadi na sodnika na osnovi rase ali vere so povsem neprimerni. Naj se mu takoj opraviči in skuša poenotiti ZDA,” je menil guverner Ohia John Kasich, za katerega je v ponedeljek po pošti glasoval nekdanji guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger, čeprav Kasich več ni v tekmi za predsednika.

Trump še ni ugotovil, da s tem kar je delal v času republikanske kampanje, splošnih volitev, po njihovem mnenju, ne more dobiti. Demokrati so se bali, republikanci pa upali, da bo po osvojitvi nominacije obrnil ploščo in se umiril ter pomaknil proti sredini, predvsem pa začel poslušati. Razen napadov na sodnika s katerimi izgubljajo glasove latinsko-ameriškega izvora, vodstvo stranke skrbi tudi celotna Trumpova strategija.

Namesto da bi že intenzivno zbiral denar za kampanjo proti Clintonovi in vodil kampanjo po državah, ki bodo novembra odločilne (Florida, Ohio, itd.) od doma pošilja tvite ali pa hodi po Kaliforniji, ki že več desetletij ni podprla republikanskega kandidata in ga ne bo niti tokrat. Znotraj njegove kampanje naj bi po poročanju tiskovne agencije Bloomberg potekala vojna med direktorjem in predsednikom volilnega štaba Coreyjem Lewandowskim in Paulom Manafortom.

Poleg tega je sedaj zaradi neprijetnih vprašanj napovedal novo vojno medijem in svojim operativcem naročil naj vse novinarje, še posebej pa “televizijske hinavce”, ki si jih bodo drznili spraševati o sodniku, takoj označijo za rasiste. Spletni medij BuzzFeed je medtem sporočil, da republikanski stranki vrača 1,3 milijona dolarjev za oglase. “Ne oglašujemo tobačnih izdelkov, ker so škodljivi in enako velja tudi za Trumpa.” (sta)

trumpz

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen