Anketa Delo Stika: Podpora vladi dosegla najnižjo raven, SMC pa iz parlamenta

3

Razpoloženje javnosti do strankarske politike v juniju, sodeč po rezultatih ankete časnika Delo, ni najboljše, saj so skoraj vse stranke in politične osebnosti izgubile podporo, razen ZL. Vladajoča SMC je s prepolovljeno podporo padla na četrto mesto, najnižjo podporo doslej pa je doživela tudi vlada.

Med strankami največjo podporo še vedno uživa SDS. Kljub temu da je največja opozicijska stranka med opredeljenimi volivci dobila najnižjo podporo doslej, bi jo še vedno volilo 7,3 odstotka vprašanih.

Med strankami se je medtem podpora dvignila le ZL, ki se je na vrhu povsem približala SDS. ZL bi na volitvah prejela 6,7-odstotno podporo, na tretjem mestu pa ji sledi SD, ki bi jo volilo 4,1 odstotka vprašanih.

Največ podpore je izgubila vladajoča SMC, ki je bila maja še na drugem mestu s 7,4-odstotno podporo, po mesecu dni pa ima prepolovljeno podporo in je s 3,4 odstotka na četrtem mestu.

Prvič doslej se je zgodilo, da je število neopredeljenih preseglo 70 odstotkov vseh, ki so sodelovali v anketi. Izstopa podatek, da je 34,1 odstotka vprašanih v anketi odgovorilo, da ne ve, koga podpreti na volitvah. Da ne bi volili nobene ob obstoječih strank, je v junijski anketi odgovorilo 14,3 odstotka vprašanih, 22,9 odstotka se jih volitev ne bi udeležilo.

Nižjo podporo v tem mesecu sta sicer zabeležili tudi NSi in DeSUS. Prvo bi volilo 1,6 odstotka sodelujočih v anketi, DeSUS pa 1,9 odstotka vprašanih.

V tem mesecu je tudi podpora vladi dosegla najnižjo raven, odkar je prevzela mandat, saj se je srednja ocena dela vlade spustila na raven 2,28, parlamenta pa 2,27. Delo vlade pozitivno ocenjuje dobrih 10 odstotkov, negativno 50 odstotkov, srednje pa slabih 28 odstotkov.

Tudi v junijskem barometru priljubljenosti politikov so skoraj vsi na lestvici dobili nižje povprečne ocene, vključno z Borutom Pahorjem, ki ostaja prvi. Sledita mu evropska komisarka Violeta Bulc in kmetijski minister ter prvak SD Dejan Židan.

Deseterico priljubljenih politikov zaokrožujejo še evropska poslanka Tanja Fajon, vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec, poslanka ZL Violeta Tomič, pravosodni minister Goran Klemenčič, predsednik DZ Milan Brglez, premier Miro Cerar in še en poslanec ZL Matjaž Hanžek.

Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 500 odraslih državljanov med 30. majem in 2. junijem opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik. (sta)

miro cerar vlada2

Št. komentarjev: 3
  1. Pesjanar pravi

    Ne morem verjeti da tisti sluzasti kujon Židan zaseda tako visoko mesto,ta komunist bo počasi a vstrajno uničil še tisto kar je v kmetijstvu dobrega.Morda mu stoji ob strani mala murgeljska spaka,katero je pred leti hotel da bi ga imenovali v svet modrecev,Kučan bo moder samo takrat ko ga bo kdo po levi ali desni oki tako po zidarsko.

  2. antikomunist pravi

    Mirko, še malo pa smo se te rešili. Takega bebota pa naj Kučan več ne lansira v parlament.

  3. pubec pravi

    Pesjanar, mogoče se pa zdi samo tebi sluzast?Tisto o “po zidarsko” pa pišeš že kar nekaj časa, daj izmisli kaj novega. Ali pa nisi v stanju, ker te je kdo “po zidarsko”?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen