V veljavo vstopil zakon o partnerski skupnosti

0

Zakon o partnerski skupnosti, ki je začel veljati z današnjim dnem, za istospolne pare uvaja enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza. Vendar pa partnerja ne moreta skupaj posvojiti otroka in nista upravičena do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. Zakon se bo začel uporabljati februarja prihodnje leto.

Nesklenjena partnerska zveza je po zakonu dalj časa trajajoča življenjska skupnost dveh žensk ali dveh moških, ki nista sklenila partnerske zveze in pri katerih ni razlogov, zaradi katerih bi bila partnerska zveza med njima neveljavna.

Taka zveza ima v razmerju med partnerjema enake pravne posledice, kakor če bi sklenila partnersko zvezo. Tako kot za partnerko zvezo pa tudi pri nesklenjeni partnerski zvezi velja, da partnerja ne moreta skupaj posvojiti otroka in nista upravičena do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Predlog zakona o partnerski zvezi je že dan po decembrskem referendumu, na katerem so volivci zavrnili popolno izenačitev isto- in raznospolnih partnerskih skupnosti, vložil tedaj še nepovezani poslanec, zdaj pa poslanec SMC Jani Möderndorfer.

Referendumsko zavrnjena novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki jo je državni zbor sprejel na predlog poslanske skupine opozicijske ZL, je posegla v definicijo zakonske zveze. Zakonsko zvezo je namreč določila kot z zakonom urejeno življenjsko skupnost dveh oseb, torej ne glede na spol. Tako je želela povsem izenačiti pravice istospolnih in heterospolnih parov.

Koalicija Za otroke gre pa je vložila zahtevo za referendum z opozorili, da skuša novela razvrednotiti pomen materinstva in očetovstva. Med najbolj spornimi določili je ocenila možnost istospolnih parov, da posvojijo otroke. Večina volivcev jim je na referendumu 20. decembra lani pritrdila. (sta)

lezbiki

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen