Štiri pravoslavne cerkve ob veliki noči zajeli požari. Komentatorji: na delu so islamofašisti!

0

Med velikonočnimi prazniki, ki jih pravoslavni verniki letos praznujejo v času prvomajskih praznikov, so po svetu zagorele štiri pravoslavne cerkve. Poleg newyorške srbske katedrale sv. Save je ogenj zajel tudi makedonsko cerkev v Sydneyju in grško v Melbourneu ter samostan Valam na severu Rusije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Makedonsko cerkev v Sydneyju je požar popolnoma uničil, pri čemer sta bila poškodovana dva vernika in več gasilcev. Po besedah očividcev so se plameni pred začetkom nedeljske velikonočne maše okoli 10. ure dopoldne razširili iz stolpa cerkve. Požar je več ur gasilo približno 60 gasilcev iz 15 gasilskih enot. Okoli 60 okoliških prebivalcev so za nekaj časa evakuirali.

Požar v grški cerkvi v Melbourneu so uspeli hitro pogasiti, poškodovanih pa ni bilo. Med gašenjem so evakuirali okoli 200 okoliških prebivalcev. Požar, ki je izbruhnil dan po velikonočnem bogoslužju, so prijavili mimoidoči, ki so opazili dim iz strehe cerkve. Gre za najstarejšo grško pravoslavno cerkev v Avstraliji. Zgradili so jo leta 1901.

Dim in ogenj v samostanskem kompleksu Valam na otoku na Ladoškem jezeru na severu Rusije so opazili v nedeljo zjutraj. Plameni so zajeli približno 800 kvadratnih metrov stavbe iz 19. stoletja poleg samostana. O morebitnih poškodovanih ne poročajo, po navedbah ruskih medijev so vse prisotne v času požara evakuirali.

Nekaj ur po praznični velikonočni maši je velik požar izbruhnil tudi v srbski katedrali sv. Save sredi Manhattna. Z ognjem se je borilo okoli 170 gasilcev. Vzrok požara, ki sicer ni zahteval žrtev, še preiskujejo. Preiskovalci imajo sicer oteženo delo, saj je škoda zelo velika. V nedeljo zjutraj je bila v katedrali maša za pravoslavno veliko noč, ki se je je udeležilo okrog 700 ljudi. Ljudje takrat množično prižigajo sveče v spomin na vstajenje Jezusa Kristusa in to je eden od možnih vzrokov požara.

Nekateri komentatorji že špekulirajo, da so na delu islamofašisti, ki so na svojih zavojevalskem pohodu… (sta/ured)

pozar cerkev2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen