Prva mis Afrike je postala 24-letna Ganka Rebecca Asamoah

0

Ganka Rebecca Asamoah si je po sobotnem finalnem izboru kot prva nadela krono kot mis afriške celine. Afriške ženske so se na lepotnem tekmovanju, ki naj bi slavilo afriško lepoto in kulturo, med drugim predstavile bose in v tradicionalnih kostumih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med 12 finalistkami je žirijo najbolj prepričala 24-letna mladenka iz Gane. Za laskavi naziv se je potegovalo 40 lepotic z vse celine.

Prva spremljevalka je postala Michelo Malambo iz Zambije, druga spremljevalka pa je Južnoafričanka Jemimah Kandimiri.

Lepotno tekmovanje je zasnoval južnoafriški filmski producent Neo Mashishi, katerega želja je bila opolnomočiti mlade afriške ženske. “Gre za Afriko, Afriko prodajamo svetu, ponosni smo, da smo Afrika,” je dejal. “Vse je bilo izvedeno na afriški način, ničesar nismo posnemalo po mis universe ali mis sveta,” je še zagotovil.

Asamoahova, sicer izurjena na področju zobozdravstvene nege, je s tekmovanja odšla s šolnino za študij menedžmenta na univerzi Monash v Johannesburgu. Kot je izpostavila prva spremljevalka na lanskoletnem izboru za mis Gane, želi, da bi mladi dvignili afriško celino.

“Veliko stvari v Afriki moramo popraviti – vodo, izobraževanje, okoljska vprašanja,” je naštela. “Moja glavna skrb je zagotavljanje moči mladim … da lahko delamo z roko v roki in pripeljemo našo celino na najboljši položaj, ki ji pripada.”

V tednih pred finalnim izborom se je 12 finalistk pomerilo v različnih spretnostih – med drugim so pokazale svoje kuharske sposobnosti pri pripravi tipičnih lokalnih jedi. Da gre za nekoliko drugačno lepotno tekmovanje, je pokazal tudi del tekmovanja v kopalkah, v katerem so tekmovalke nosile črne majice in kratke hlače ter bose plesale na afriško glasbo.

Organizatorji upajo, da bodo v prihodnjih letih k sodelovanju pritegnili tudi Afriško unijo, tako da bi zmagovalka lahko še dejavneje pomagala v boju proti težavam, ki tarejo črno celino. (sta)

mis afrike 2016

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen