Nad SV Slovenije najprej “stoletni” dež, sedaj pa še velika nevarnost zemeljskih plazov

0

Zaradi večjih količin padavin je na območju severovzhodne Slovenije povečana verjetnost zemeljskih plazov, opozarjajo na Geološkem zavodu Slovenije. Po podatkih agencije za okolje je na tem območju v 24 urah do danes zjutraj padlo od 20 do 70, ponekod tudi več litrov dežja na kvadratni meter. Močneje bo deževalo še do večera.

Zaradi obilnih padavin so imeli gasilci že v nedeljo zvečer in ponoči precej dela predvsem na širšem območju Maribora, Ptuja in Murske Sobote. Tudi danes dopoldne so po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje iz več objektov na območju severovzhoda države črpali meteorno vodo, čistili jaške, prekrivali strehe in odstranjevali polomljena drevesa.

V Podvelki sta dva plazova zasula cesto Ožbalt-Kapla. Cesta je zaprta. O zemeljskem plazu poročajo tudi iz Selnice ob Dravi.

V Hudem kotu v občini Ribnica na Pohorju narasli potok ogroža most. Voda je zalila cesto v Ribnici na Pohorju, poplavlja tudi potok v Časovi grabi na Javniku. V naselju Dobrava v občini Radlje ob Dravi pa so gasilci zjutraj preusmerili tok vode iz naraslega potoka, ki je ogrožala štiri stanovanjske hiše.

Zaradi razlitja reke Bistrice je cesta Muta – Bistriški jarek zaprta za promet, obvoz za lokalno prebivalstvo so uredili čez Pernice.

Zjutraj je bila na območju Lovrenca na Pohorju zaradi okvare prekinjena dobava električne energije. Brez električne energije je ostalo 1409 odjemalcev. Delavci elektro podjetja so napako že odpravili.

Danes čez dan bodo reke po državi še naraščale, napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Predvsem vodotoki z zaledjem na Pohorju in Kozjaku lahko v manjšem obsegu poplavijo. (sta)

plaz zemljski

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen