Martin Selmayr: Črni scenarij bo, če bodo leta 2017 za isto mizo sedeli Trump, Johnson, Grillo in Le Penova

0

V Bruslju danes odmeva tvit vodje kabineta predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja z vsebino, ki svari pred “črnim scenarijem”, če bodo leta 2017 za isto mizo v okviru srečanja držav skupine G7 sedeli Donald Trump, Marine Le Pen, Boris Johnson in Beppe Grillo.

“#G7 2017 s Trumpom, Le Penovo, Borisom Johnsonom, Beppejem Grillom? Črni scenarij, ki lepo kaže, zakaj se je vredno boriti proti populizmu,” je na svojem uradnem profilu Twitterja zapisal šef Junckerjevega kabineta Martin Selmayr.

Ob tvitu je marsikdo dvignil obrvi, saj gre za visokega uradnika Evropske komisije, poleg tega pa Selmayr med imeni omenja tudi nekdanjega londonskega župana Borisa Johnsona, ki je na čelu kampanje za izstop Velike Britanije iz Evropske unije.

Evropska komisija je namreč že pred meseci dala vedeti, da ne bo sodelovala v kampanji pred referendumom o članstvu Velike Britanije v EU, ki bo 23. junija.

Selmayrjev šef Juncker se trenutno mudi na Japonskem, kjer poteka srečanje najrazvitejših držav G7, med katerimi so tudi voditelji držav, iz katerih prihaja v tvitu omenjena četverica.

Trump je kandidat za republikansko nominacijo na ameriških predsedniških volitvah, Le Penova je vodja francoske Nacionalne fronte, Beppe Grillo pa je ustanovitelj gibanja Pet zvezd in se med drugim zavzema za izstop Italije iz območja z evrom. Vsi so sicer znani po svojih nacionalističnih in populističnih izjavah.

Govorec Evropske komisije je skušal danes pojasniti, da se Evropska komisija ne vmešava v nobeno predvolilno kampanjo, niti ameriško predsedniško niti britansko referendumsko.

V to, ali se Juncker strinja s stališčem vodje svojega kabineta, ki je Johnsona postavil ob bok nacionalistki Le Penovi, se govorec ni želel spuščati.

Johnson je sicer nedavno poskrbel za razburjenje v Evropi, ko je cilje EU primerjal s tistimi nemškega nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja. Dejal je, da je EU skušala skupino držav združiti pod eno “oblast”, tako kot je to hotel storiti Hitler. (sta)

eu miza

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen