Kerry: državljanska vojna v Sirija je ušla izpod nadzora, premirje je načeto!

0

Državljanska vojna v Siriji je “v več pogledih ušla izpod nadzora”, je po pogovorih s posebnim odposlancem Združenih narodov Staffanom de Misturo v Ženevi opozoril ameriški državni sekretar John Kerry. Ob tem je obljubil, da bo v prihodnjih urah trdo delal za rešitev načetega premirja, a opozoril, da ne more obljubiti uspeha.

Kerry je med drugim napovedal, da bo še danes poklical ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova in poskušal doseči obnovitev prekinitve ognja.

Misturi se je ob tem zahvalil za podporo političnega procesa sredi “konflikta, ki je v več pogledih izpod nadzora in je globoko moteč za, upam, vsakogar na svetu”.

Prekinitev ognja sicer po njegovih besedah v nekaterih delih države še vedno velja, kar pa nikakor ne drži za Alep. Tam je Asadov režim namenoma napadel tri klinike in glavno bolnišnico, pri čemer so umrli tako zdravniki kot bolniki, s tem pa so tudi ogrozili premirje.

“Napad na to bolnišnico je nezaslišan in se mora nehati,” je še poudaril Kerry.

Nekdanje gospodarsko središče Sirije je v zadnjih dneh priča enim od najhujših spopadov v sedanji večletni državljanski vojni, ki je doslej zahtevala že več kot 270.000 smrtnih žrtev, več milijonov ljudi pa je bilo pregnanih z domov. (sta)

john kerry

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen