Fras in Franken’Fištra: omrežje prihaja po plačilo!

4

aljosa dragasPiše: Aljoša Dragaš, publicist

Dvoje navidez nepovezanega se je odvijalo v minulih dneh: vaš kolumnist si je ogledal film “Victor Frankenstein”, nekje v istem času pa je počilo na relaciji Darko Fras- Andrej Fištravec oziroma direktor občinske uprave – župan.

Kar je potem posledično pripeljalo do tega, da sem se prvič po 12-ih letih svojevrstnega izgnanstva- obdobja v katerem so me medijski podložniki stricev potisnili ne na margine, ampak čez rob, v prepad- udeležil tiskovne konference, ki jo je organizirala opozicija v mariborskem mestnem svetu. Ah, skoraj bi pozabil: na sodnem procesu okrožnega sodišča je pričal menda vodilni novinarski dvojec čas(T)nika s težo za lokalno področje, Branka Bezjak in Igor Selan, na katerem je z odliko opravil svojo nalogo.

Naj pojasnim: čeravno sem žrtev dolgotrajnega sprevrženega početja, sem se počutil kot storilec, v plejadi istomislečih, ki so odigrali partiture pa ni manjkala niti prva operativka miklavške ekipe, “znamenita” Simona Partlič. Če ste slučajno pozabili: to je tista Fištravčeva osebna asistentka in tista nečakinja tistega letošnjega Prešernovega nagrajenca, ki ni vedel, da je ona njegova nečakinja, hkrati pa je predlagal Fištravca za župana. Toliko o podlagi.

Župan je torej odstavil direktorja občinske uprave. Nič nenavadnega, do tega ima navsezadnje vso pravico. A pozor: zgodba se dogaja v Mariboru, mestu, kjer je – ne šlo v stečaj, pač pa crknilo- vse, kar se da, na(vse)zadnje pa še novodobni opij za ljudstvo: nogomet. Od ugrabljenega kluba, ki je le del mesta, v katerem je ugrabljeno vse, kar se da ugrabiti in ki je povsem potonilo v senco v vsakem možnem obziru, nič nepričakovanega, je pa vendarle celo za Maribor nepričakovano, da je nekoč vstajniškemu županu uspelo že petič zamenjati osebo na taki funkciji. Huh.

In ker je del županovega osebnega promo- paketa tudi poziranje na stadionu, mu javno zastavljam vprašanje: je morda Andrej Fištravec kdaj v Ljudskem vrtu videl, da je kdor-že-pač-je-bil-takrat-v-vlogi-upravljalca-ekipe na eni sami tekmi zamenjal 5 igralcev?!

Pravzaprav razširjam vprašanje: je Andrej Fištravec kdaj videl, da je kdor-že-pač-je-bil-takrat-v-vlogi-upravljalca-ekipe Tavaresa zamenjal z Mendyjem, nato pa še za časa iste tekme Mendya s Tavaresom?! Ne, no, nein! Je pa videl, da je Zahović zamenjal Milaniča z Jurčičem ( ali kom že) , tega pa potem po številnih rošadah z Milaničem, heh.

Kar seveda ne pomeni, da se je Fištravec s tem tam okužil, ampak še huje- nazorno kaže kakšen je mentalni sklop tistih, ki nam via Fištravec vladajo iz ozadja. Nogometni.

In nogomet– edino, kar je v MB vseskozi obstalo, a slednjič samo sebe izoliralo, kar je bil edini možni izid, ko imamo opravka s t(ak)o kamarilo- je hipno zadovoljstvo, ki ga je prav na straneh čas(T)nika s težo v obdobju enega teh vele-prvenstev obrazložil  France Prosnik.

Saj veste, saj poznate: prideš na teren, letaš za objektom sreče, ga uturiš in doživiš orgazem. Hipno zadovoljstvo. Kratkotrajni učinek. Kot hamburger.

In če si suženj hipnih zadovoljstev ter kratkotrajnih učinkov in če te za nameček nastavijo za pop- ikono, za vabo za maso, nič čudnega, da te zanimajo zgolj hipna zadovoljstva in kratkotrajni učinki. In tu je catch, ki dokazuje mentalni sklop in nedoraslost funkciji ekipe iz Miklavža in vseh njihov priveskov: tudi pri hipnih zadovoljstvih obstajajo tisti minimalni standardi, ki jim moraš zadostiti. Bolj nazorno: ne moreš bit’ intravenozni odvisnik brez šprice; ne moreš dobit tekme, če nimaš vizije in taktike, sploh pa ne, če stalno menjavaš igralce. Prosnik že ve, človek dela s pacienti.

Da bi bila mera polna, je v Mariboru na(vse)zadnje propadel še nogomet ( slednjič so nogometaši v mesto le privlekli po loteriji priigrano kanto, ki pa se je nihče ne veseli),

iz centra naselbine pa je itak predtem že izginil še Mc’Donalds, če smo že pri hipnih zadovoljstvih, huh.

In kaj zdaj, kje smo?!

Opozicija je- popolnoma pravilno in končno- na župana javno naslovila zahtevo po odstopu in zraven okarala še medije. Upravičeno. Na svoji večletni novinarski poti ( z besedami Branke Bezjak: poti zunanjega sodelavca, heh) nisem naletel na bolj brezzobo novinarsko konferenco. Namesto, da bi medijci težili k podrobnejši razlagi ali pa jo izsilili z podvprašanji- na kar so bili tisti, ki so pozvali k odstopu ( Vladimira Cokoja (SDS), Milan Mikl in Željko Vogrin (ŽL))- najbrž pripravljeni, so ostali nemi. Z izjemo prej omenjene Bezjakove, ki pa je itak izpit ponovno opravila z odliko, ko je denimo malodane minirala predlog po zaupnici v mestnem svetu, dokler ji nazadnje- oprostite na izrazu– gobca ni zaprla Lidija Divjak- Mirnik (LPR), z enostavnim, a učinkovitim protivprašanjem:

“Koliko mestnih svetnikov LŽAF pa (po delovanju) poznate?! Koliko jih znate našteti?!”

Tu je Bezjakova ostala brez sape, čeravno bi se lahko spomnila vsaj ene; tiste, ki se je tudi sam. Tiste, ki je na sodišču z začetka zgodbe kak’ dan prej zapela isto pesem kot Bezjakova. Tiste, ki je žena tistega vstajniškega operativca, ki sodi v širši red medijskih hujskačev.

Da ne bi ponavljal prežvečenega, raje pojasnim nastalo situacijo z protivprašanji.

Prvo: koliko tinte je bilo prelite ob podobnih primerih v preteklosti? Drugo: kako so dominantni mediji obravnavali sorodne primere mobinga nad podrejenimi?! Tretje: kako so- pri Večeru denimo- obravnavali samomor Kanglerjevega občinskega sodelavca, kako pa Fištravčeve tajnice KS ( priimka županov uporabljena za opis razmerja nadrejeni: podrejeni)?! Last but not least: čas(T)nik s težo se je lotil uporabe njihovih “znamenitih” pro-et-contra tabel, ki dajejo površen uvid v nastalo situacijo šele po prigovarjanju opozicije. Za nameček je v članek podnje podpisan Igor Selan, tisti, khm, novinar, ki si ga je sedanji MB župan že želel na čelu medija, ki mu je poveljeval. Pametnemu dovolj, a vendarle ne gre pozabiti opomniti, da zapise slednjega s kontraargumenti zlahka sesujejo; nazadnje je to storil najbolj goreč nasprotnik primera Snaga, Stojan Auer. Ne samo to: domnevno rumeni “Svet24” je z lahkoto pojasnil, da milijonov EUR ne gre metati v investicijo, ki bi prinesla do 30 nizkokvalitetnih in slabo plačanih delovnih mest, “naši kadri” na Večeru pa so to v razpredelnici stlačili v pro-argument “nova delovna mesta”. A to je nastalo iz obljubljenih kitajsko- baterijskih?! Koliko se jih še mora ustvariti, 4950 od 5000-ih?! Pretragično.

Kar nas pripelje do zaključka zgodbe, ki jo dajmo pojasniti na enak način.

Prvič: zakaj je ekipa iz Miklavža sploh zaposlila nekoga, ki mu zdaj oporekajo, da je iz Dupleka, kanglerist, del prejšnjega omrežja in podobno že zdavnaj zlajnano. Odgovor je kot na dlani: da bi ob priliki imeli priročen izgovor za novo prikrivanje lastne nesposobnosti.

Drugič: zakaj je “nori Dragaš” gledal film “Victor Frankenstein”? Naključno, stisnil je nepravo tipko. Tretjič: kaj je “nori Dragaš” v prid izpodbijanju sodnih navedb Bezjakove in Selana- ponovno naključno- našel?! Javno objavo lokalnega odbora neke stranke, ki pravi, da je bila značilnost uzurpatorske vstaje na Štukljevem trgu, da so vstajniki potrebno elektriko prejeli s strani medijske hiše Večer, na listkih pa naj bi imeli napisana imena novinarjev, na katere se lahko po pomoč obrnejo v primeru težav. Četrtič: zakaj se vse to dogaja ravno zdaj?! Preprosto: omrežje se krmi, prišlo je po plačilo za vstajniški support!

Kdor še ni dojel: “Victor Frankenstein” je film o začetnem, prvem impulzu ter motivih, porivih zanj. In kje je “projekt Fištra” shodil? Kje je kreacija, stvaritev, ki se bo kaj kmalu sprevrgla v srhljivo kreaturo, dobila svoj “lightning from above”?! Točno- pred Večerom in od slednjega. Kar pojasnuje preračunljivo držo dominantnih medijev, po principu “obdelam, kolikor pač moram”, kjer je tudi končni izid vnaprej znan: kjer ni javnosti, ne more biti občutka za javno in dobro, kaj šele odgovornosti.

Št. komentarjev: 4
 1. matej pravi

  He, he, odlično Aljoša! Kar razgaljaj jih bedake maloumne 🙂

 2. re gornjemu pravi

  Le kdo je tebi Dragaš dal dovoljenje, da se norčuješ iz PRIIMKA(ne dejanj) župana. To lahko naredi samo naturalizirani……..!

 3. re gornjemu pravi

  Franken Dragaš!

 4. pubec pravi

  Že zelo dolgo “me bode” to pisanje vaših “visoko izobraženih filozofov, predvsem pa ostalih publicistov”, ki je na zelo primitivnem nivoju. Pa ne vsebinsko, ampak to norčevanje iz priimkov in dodajanje raznih pridevnikov.( Fištra, Cmerar, Brglez fašist itd). Ne vem sicer kako bi se počutili vi, če bi nekdo vedno nabijal približno iste nesramnosti, ki so na nivoju pisunov in ne publicistov!! Seveda pa niti slučajno ne drži to za priimke “desnih” politikov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen