Festival Lent z okrepljeno vlogo SNG Maribor

0

Letošnji Festival Lent, ki bo v Mariboru med 24. junijem in 2. julijem, ostaja v podobnih okvirih kot lani. Ponovno nekoliko krajši kot predhodna leta in z osrednjim prizoriščem na Trgu Leona Štuklja namesto plavajočega odra na Dravi naj bi kljub vsemu zadostil vsakovrstnim okusom, po novem tudi v sodelovanju z Opero in Baletom SNG Maribor.

“Želimo pokazati, da se da v mestu veliko narediti, če stopimo skupaj,” je na današnji novinarski konferenci povedal glavni organizator, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Slovensko narodno gledališče Maribor, s katerim so danes podpisali pogodbo o sodelovanju, se tako po osmih letih, ko so nudili večinoma le infrastrukturno podporo, vrača v festivalski program tudi vsebinsko. Z opero Turandot bodo odprli festival, čez dva dni bo sledil balet Peer Gynt. Po besedah direktorja SNG Maribor Danila Roškerja bo to zanje velik izziv, saj bosta predstavi na Trgu Leona Štuklja prvič izvedeni na prostem.

Na Trgu Leona Štuklja bo izvedena tudi glavnina festivalskega sklopa Folkart s folklornimi skupinami iz Argentine, Finske, Fidžija, Kostarike, Kazahstana, Srbije in Slovenije. Tam bodo tudi drugi letošnji osrednji najpomembnejši dogodki, kot so koncert Đorđeja Balaševića in muzikal Alica v čudežni deželi v izvedbi English Student Theatre z Druge gimnazije Maribor.

Festival Lent, ki bo prihodnje leto obeležil 25 let obstoja, že od vsega začetka zaznamujejo iskanja. “Vedno se skušamo skozi naša iskanja prilagoditi situaciji, ki nas zadeva, in tako je tudi danes,” je dejal Rukavina in izrazil upanje, da bodo ob jubileju prihodnje leto “prišli do neke stabilnejše forme” in morda spet do plavajočega odra, ki so se mu bili lani zaradi zmanjševanja finančnih sredstev iz javnih in sponzorskih virov prisiljeni odpovedati.

Lani so zaradi finančnih težav tudi za nekaj dni skrajšali festival, kar se je po besedah Rukavine izkazalo za optimalno obliko, zato pri tem ostajajo tudi letos. A tokrat bo že od prvega festivalskega dne stekel polni program in ne postopoma kot lani.

Čeprav so sprva napovedovali selitev Večerovega oder pod Titov most, so se z lastnikom Žičkega odra v zadnjem trenutku dogovorili, da letos še ostane na stalni lokaciji na Lentu. Ohranili bodo lani dobro sprejet Jurčkov oder pri Vodnem stolpu, med drugim pa ostajajo tudi že ustaljeni kulinarični SladoLent, festival uličnega gledališča Ana Desetnica, Živa dvorišča, JazzLent v Minoritih, Salon glasbenih umetnikov v Sodnem stolpu. Art kamp z aktivnostmi za vso družino v Mestnem parku bo po novem osredotočen na ponovno oživitev zapuščenih bazenov nad igrali.

Finančno gledano bo letošnji proračun festivala po napovedih Rukavine nekoliko višji kot lani, ko je znašal okoli 750.000 evrov, a še daleč od zneskov iz prejšnjih let, ko se je njegov proračun gibal okoli 1,5 milijona evrov. Medtem ko podpora države ostaja enaka kot prejšnja leta, je mariborska občina letos prvič v svojem proračunu odprla posebno postavko za Festival Lent. Ta znaša 200.000 evrov, ki naj bi jih v prvi vrsti porabili za boljšo promocijo.

Glavni generalni pokrovitelj festivala ostaja NKBM, čeprav je nedavno prešla v tuje roke. Kot je danes ob podpisu pogodbe povedal predsednik uprave te banke Robert Senica, kljub spremembi lastništva ostajajo partnerji kulturnih ustanov in drugih organizacije v lokalnem okolju.

Rukavina pričakuje podobno število obiskovalcev kot lani, upa pa, da jim bo uspelo odločilno povečati prodajo vstopnic. Njihova cena ostaja enaka kot lani. Še pred začetkom festivala bodo zvestim obiskovalcem podarili predstavo beloruskega državnega plesnega ansambla Haroški, ki bo 22. junija v dvorani SNG Maribor. (sta)

festival lent3

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen