Braziliji se obeta dolgo in boleče odstavljanje predsednice Dilme Rousseff

0

Predsednik brazilskega senata Renan Calheiros je danes izjavil, da bo odstavljanje predsednice Dilme Rousseff dolg in travmatičen proces, ki ne bo prinesel hitrih rezultatov. Calheiros je pred novinarji spregovoril tik pred začetkom razprave o sprožitvi postopka za odstavitev predsednice v zgornjem domu parlamenta.

Postopek za odstavitev Rousseffove so sprožili, ker naj bi med predvolilno kampanjo leta 2014 prikrila dejanski proračunski primanjkljaj. Očitajo ji, da je poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke. Sama trdi, da to ni nič takega in da so to počele tudi druge vlade pred njeno.

Če bodo senatorji začetek postopka potrdili, za kar je potrebna navadna večina in kar se bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, če ne bo kakih presenečenj, tudi zgodilo, bo Rousseffova za pol leta suspendirana s položaja.

Senat bo v tem času preučil primer. Za dokončno odstavitev predsednice je v zgornjem domu brazilskega kongresa potrebna dvotretjinska večina glasov.

V senatu se danes obeta maratonska razprava, ki bo potekala dolgo v noč. Opozicija trdi, da ima potrebno navadno večino, ki znaša 41 glasov, kar priznava tudi senator vladajoče stranke Paulo Paim. “Mi imamo 20 glasov, oni okoli 50… tu ni čudežev,” je dejal.

Če bo Rousseffova suspendirana, jo bo na položaju začasno zamenjal njen podpredsednik Michel Temer, ki je postal njen največji politični nasprotnik.

Rousseffova in njeni podporniki so postopek odstavitve označili za poskus državnega udara in poudarili, da predsednica ni obtožena nobenega kaznivega dejanja. Predsednica se je v torek v zadnjem poskusu preprečitve glasovanja v senatu tudi pritožila na vrhovno sodišče.

To je danes njeno pritožbo zavrnilo, z odločitvijo sodnika Teorija Zavasckija pa so sedaj odprte vse poti za odločitev v senatu, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Po pričakovanjih bodo v senatu izglasovali začetek procesa odstavitve Rousseffove.

Že prej je časnik O Dia poročal o “milostnem strelu” za predsednico, časnik O Estado de S. Paulo pa, da podpredsednik Temer še pripravlja svoj predsedniški nagovor.

Ob dramatičnem dogajanju v Braziliji se je oglasil tudi papež Frančišek in izrazil upanje, da bo “država v teh težkih trenutkih napredovala po poti harmonije in miru”.

Med razpravo v senatu pred zgradbo kongresa pričakujejo množične proteste nasprotnikov in privržencev predsednice. Policija je postavila 80 metrov širok in kilometer dolg koridor iz visokih kovinskih ograj, s katerim bo ločila protestnike iz nasprotnih taborov.

Spodnji dom kongresa je začetek postopka odstavitve predsednice izglasoval 17. aprila. Začasni predsednik poslanske zbornice Waldir Maranhao je sicer v ponedeljek razveljavil glasovanje, češ da so ga zaznamovale nepravilnosti, a si je naslednji dan premislil. S tem je odprl pot za nadaljevanje postopka proti Roussseffovi. (sta)

dilma rousseff

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen