Viljem Pozeb (DEM): “S poslovnimi rezultati za leto 2015 smo zelo zadovoljni!”

0

Dravske elektrarne Maribor (DEM) so tudi preteklo leto sklenile dobičkonosno, čeprav ne v podjetju ne v skupini HSE še ne razkrivajo nerevidiranih rezultatov. Prvi mož mariborske družbe Viljem Pozeb je za STA povedal, da so lani proizvedli skoraj 2,545 milijona megavatnih ur električne energije, kar predstavlja 92 odstotkov desetletnega povprečja.

“S poslovnimi rezultati smo zelo zadovoljni, saj smo dosegli večino zastavljenih ciljev iz poslovnega načrta in to kljub slabšim hidrološkim razmeram od načrtovanih,” je za STA dejal Pozeb in dodal, da so si v poslovnem načrtu DEM za leto 2016 kot ključne cilje zastavili nadaljnje nižanje vseh vrst stroškov, optimizacijo organizacijske strukture ter varno in zanesljivo proizvodnjo električne energije.

Desetletno povprečje proizvodnje električne energije v verigi hidroelektrarn na Dravi sicer znaša 2,75 milijona megavatnih ur, še bolj pa so DEM zaradi letošnje slabše hidrologije zaostale za letom 2014, ko so že avgusta izpolnili letni načrt. Leto so takrat končali z rekordnih 3,92 milijona megavatnih ur, 72 milijonov evrov prihodkov ter 8,5 milijona evrov čistega dobička.

Družba je lani veliko aktivnosti namenjala zaključevanju dveh večjih projektov, ki se izvajata že nekaj let, in sicer obnovi pretočnih polj na Hidroelektrarni (HE) Vuzenica in zamenjavi sistema vodenja na HE Fala. Oba projekta bosta zaključena letos.

V letu 2016 ne načrtujejo večjih investicijskih vlaganj, kot najpomembnejšo investicijo v varno in zanesljivo obratovanje pa štejejo pričetek projekta obnove jezu Markovci, ki bo trajala šest let, po eno leto za vsako pretočno polje. Letos nameravajo po Pozebovih besedah zaključili tudi projekt širitve odvodnega kanala HE Zlatoličje.

Že nekaj časa pa je znano, da sta bolj ali manj v mirovanju vsaj dva dolgo načrtovana večja projekta, in sicer gradnja Črpalne hidroelektrarne (ČHE) Kozjak in vlaganja v hidroelektrarne na Muri. V DEM pravijo, da so vzrok za mirovanje prve predvsem nizke cene električne energije, projekt na Muri pa je v fazi preverjanja možnosti umestitve prve HE Hrastje Mota. Za letos tako načrtujejo izvedbe prostorskih konferenc, ki bodo podlaga za odločitev o njeni umestitvi v prostor. (sta)

dem elektrarne

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen