V Slovenijo še ta mesec 40 beguncev iz Eritreje, Sirije in Afganistana

0

Prva skupina beguncev, ki bo v Slovenijo premeščena iz Italije in Grčije, bi morala v skladu z vladnim načrtom v državo prispeti še ta mesec. A ministrstvu za notranje zadeve omenjeni državi še nista sporočili, kdaj jih bodo premestili v Slovenijo. Gre za 40 beguncev iz Eritreje, Sirije in Afganistana.

V Slovenijo bo namreč letos in v prihodnjem letu iz Italije in Grčije v skladu z vladnim načrtom premeščenih 567 beguncev, prihode pa bodo razdelili na manjše skupine. Prva skupina 40 beguncev naj bi v državo prišla aprila, a Slovenija od Italije in Grčije še ni prejela odgovora, kdaj naj bi jih napotili v našo državo, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Deset beguncev iz prve skupine bo Slovenija sprejela iz Italije – gre pa za državljane Eritreje, med njimi je devet moških in ena ženska. Iz Grčije pa bo premeščenih 30 ljudi, med njimi so družine iz Sirije in Afganistana.

Vse begunce, ki bodo premeščeni v Slovenijo, so že varnostno preverili, so pojasnili na notranjem ministrstvu. V državo bodo prispeli kot prosilci za azil, ki so postopek za pridobitev mednarodne zaščite že začeli v Italiji ali Grčiji, zaradi česar bodo postopke v Sloveniji izvedli relativno hitro. Vsakega prosilca bodo obravnavali individualno, zato ni nujno, da bodo dejansko dobili status begunca.

Ko bodo prispeli v Slovenijo, bodo najprej nameščeni v azilnem domu ali eni od njegovih izpostav. Po pridobitvi statusa pa jih bodo nastanili v integracijskih hišah v Ljubljani in Mariboru. Kot so pojasnili na notranjem ministrstvu, obstoječe nastanitvene zmogljivosti zadostujejo do konca leta.

Sicer pa država za potrebe namestitve beguncev išče tudi zasebnike, ki bi v ta namen oddali stanovanja v najem. Stanovanja bodo namenjena osebam, ki bodo v Sloveniji pridobile status mednarodne zaščite za čas trajanja integracijskega procesa.

Na ministrstvu za javno upravo so do torka prejeli 40 popolnih ponudb za stanovanja, pri čemer nekatere vloge vsebujejo tudi več namestitvenih kapacitet, tako da njihovo skupno število zdaj znaša 52. (sta)

emigranti slovenija azilni center

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen