Tudi košarkar Uroš Slokar se je odločil za “sloke” davčne oaze, kamor naj bi spravljal svoje prihodke

2

Slovenski košarkarski reprezentant Uroš Slokar se je tudi znašel med podatki panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, poroča časnik Delo na svoji spletni strani in v današnji tiskani izdaji.

Kot piše Delo, so pri Slokarju preverjali, ali je slovenskim finančnim oziroma davčnim oblastem prijavil fundacijo, podjetje in bančni račun (vsi odprti v davčnih oazah) ter še en račun v Švici.

Slokar se je zavil v molk, že deseti dan pa ga išče tudi Košarkarska zveza Slovenije, pišejo na Delu in dodajajo, da je reprezentant najprej v davčni oazi Panama ustanovil sklad, katerega vsa sredstva postanejo tri leta po tem, ko se stečejo v sklad, nedostopna za morebitne upnike ustanovitelja.

Sklad je nato v drugi davčni oazi ustanovil še podjetje, to pa je v tretji davčni oazi odprlo še bančni račun. Na njega naj bi se po napovedih stekla Slokarjeva sredstva iz ameriške banke Merrill Lynch iz Miamija na Floridi, in drugi njegovi prihodki, še poroča Delo.

Slokar je drugi slovenski športnik po boksarju Dejan Zavcu, ki je povezan z afero panamskih dokumentov.

Slokar se je zavil v molk, tako so ostala brez odgovorov vprašanja Dela, ali je fundacijo, podjetje in bančni račun, odprte v davčnih oazah, ter račun v Švici tudi prijavil. Kot je izvedelo Delo, je Slokar odprl račune v Panami, na Angvili in na otoku Guernsey, računajoč na to, da domače finančne in davčne oblasti tega ne bodo opazile. Namen odprtja računa je bila zaščita družinskega premoženja zaradi neupravičenih terjatev.

Kot v današnji izdaji navaja Delo, je Slokar avgusta lani v davčni oazi Panama z 10.000 dolarji ustanovil sklad The Future Is Bright Foundation (Fundacija Svetla prihodnost). Je edini ustanovitelj in upravičenec. Kot kažejo dokumenti, je Slokarju ustanovitvene posle vodil Švicar Andreas Aveboni iz Lugana, ki na spletni strani poslovnega registra Moneyhouse.ch med zaposlitvami navaja tudi družbo Mossack Fonseca & Co Zürich SA, torej podružnico panamskega podjetja.

Kot še navaja Delo, sta v primeru smrti ali opravilne nesposobnosti upravičenki njegova mati Milica in mladoletna hči, vsaka po 50 odstotkov. Pravna zastopnica in varuhinja sklada je Tanja Slokar.

Sodeč po statutu sklada iz lanskega septembra je trenutno v njem 10.000 dolarjev ustanovnega kapitala, v obliki enega delniškega certifikata pa še 50.000 dolarjev. Gre za 50.000 delnic v vrednosti po en dolar podjetja Investmentality LTD, ustanovljenega v drugi skrivnostni davčni oazi, Angvili. Dokumenti kažejo, da so kot vir premoženja, ki bo prispelo na račun, navedeni neto prejemki v znesku 500.000 evrov na leto. Predvideni pologi na račun pa naj bi znašali 1,8 milijona dolarjev.

Po nedavnem slovesu od španske Seville je bil Slokar nekaj časa brez kluba. Ljubljančan je zdaj našel nove delodajalce, športno pot bo nadaljeval v Italiji, pri prvoligašu Pasta Reggia Caserta. Slovenski center je kariero sicer začel na ljubljanski Ježici. V španski ligi je v zadnjih petih sezonah igral štiri leta (pri klubih Manresa, Gran Canaria in Estudiantes), prej in vmes pa je nosil še dres Slovana, Benettona, Snaidera, Toronta, Triumfa, Climamia Bologne, Uniona Olimpije, Albe, Siene in Virtusa Rome. (sta)

uros slokar

Št. komentarjev: 2
  1. kulisa pravi

    Pa ne še vi, novinarji Politikisa. Pa ne še vi. Tudi Slokar je zaslužil svoj denar, v potu svojega obraza! Secirajte tiste, ki jih ne upate, so pa ful znani levaki!!!

  2. re gornjemu pravi

    Mogoče se najde še kdo iz desnice!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen