Panamske oblasti odgovarjajo: panamska podjetniška zakonodaja se ne razlikuje bistveno od katerekoli druge relevantne države

0

Iz Paname, ki jo je po izbruhu afere Panamski dokumenti generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria označil za zadnjo med velikimi davčnimi oazami, so se že zvrstili ogorčeni odzivi. Po mnenju namestnika zunanjega ministra Luisa Miguela Hincapia je obtožbe Gurrie “enostavno zavrniti”.

V pismu Gurrii, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, je Hincapie zapisal, da se panamska zakonodaja “ne razlikuje bistveno od katerekoli druge relevantne države”. Ob tem je dodal, da je polovica spornih podjetij, ki so jih razkrili v aferi, registriranih na Britanskih deviških otokih, “ki spadajo pod britansko zakonodajo”.

Spomnil je še na ameriško zvezno državo Delaware, ki lastnikom podjetij prav tako omogoča precejšno tajnost. “Ignoriranje nekaterih jurisdikcij in osredotočanje zgolj na Panamo je nepravično in diskriminatorno,” še piše v pismu.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je v sodelovanju z nemškim Süddeutsche Zeitungom in več kot 100 drugimi novinarskimi organizacijami v okviru projekta #PanamaPapers razkril mrežo okoli pravnega podjetja Mossack Fonseca, ki je bogatim strankam pomagalo skrivati denar v davčni oazi. V mrežo se je med drugim ujelo več kot sto svetovnih politikov, športnikov, slavnih ter drugih posameznikov in podjetij.

Na podlagi dokumentov je Francija medtem danes že pozvala OECD, naj uvrsti Panamo na črno listo davčnih oaz. “Želim srečanje OECD, da lahko enako odločitev sprejmejo vse države, ki se jih to dotika,” je francoski finančni minister Michel Sapin dejal za radio Europe 1. (sta)

panama papers2otok

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen