Panama po aferi obljubila poglobitev sodelovanja z OECD

0

Panama bo poglobila pogovore z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) o izmenjavi davčnih informacij, je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP napovedala zunanja ministrica države Isabel De Saint Malo. Pred dogovorom sta OECD in Panama po izbruhu afere Panamski dokumenti izmenjala nekaj ostrih besed.

Ministrica se je o pogovorih dogovorila v četrtek v “zelo dobrem” pogovoru s prvim možem OECD Angelom Gurrio.

Panama se trudi izogniti ponovni uvrstitvi med davčne oaze, potem ko so pobegli dokumenti panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca razkrili številne ugledne svetovne politike, podjetneže, športnike in druge znane osebnosti, ki so svoje finance usmerjali prek te srednjeameriške države.

OECD je bil med tistimi, ki so Panami očitali, da ni naredila dovolj za spoštovanje standardov transparentnosti in deljenja informacij. Gurria je ta teden državo označil za zadnjega velikega osamelca, ki omogoča skrivanje denarja pred oblastmi drugih držav.

Te besede so zmotile namestnika De Saint Malove, Luisa Miguela Hincapieja, ki je Gurrio označil za “nepoštenega in diskriminatornega”.

De Saint Malova je sedaj napovedala tudi, da bo Panama izboljšala sistem deljenja informacij s Francijo, ki je ta teden zagrozila, da bo državo uvrstila nazaj na seznam davčnih oaz. To bi med drugim prineslo posledice za transakcije med državama.

Panama se je šele pred dvema mesecema prebila z mednarodnega “sivega seznama” držav, ki ne storijo dovolj v boju proti pranju denarja in morebitnemu financiranju terorizma. Vlada je v zadnjih letih sprejela več potez, ki naj bi odpravile anonimnost, ki so jo bančni in pravni uslužbenci ustvarili za podjetja iz tujine. Vendar pa se upira sodelovanju v avtomatični izmenjavi informacij.

De Saint Malova je izpostavila “velike korake”, ki jih je Panama storila do sedaj. “Upamo, da bodo strokovnjaki in ljudje, ki se spoznajo na zadeve, lahko pogledali naše prakse, nam svetovali glede tega, kar je bilo že narejeno, in nam pomagali izboljšati te spremembe,” je pojasnila.

Zunanja ministrica je znova izpostavila “ničelno toleranco za nepravilnosti in sumljive posle in močno zavezanost k preglednosti na področju finančnih storitev”. Vendar pa je hkrati dejala, da je Panama “previdna” glede nadaljnjih reform, saj želi zagotoviti, da njene banke in odvetniške pisarne s številnimi mednarodnimi strankami ne izgubijo konkurenčne prednosti finančnega središča.

Ta sektor ustvari sedem odstotkov bruto domačega proizvoda države.

Predsednik Juan Carlos Varela je v sredo podčrtal prizadevanja Paname za boj proti izogibanju plačevanja davkov in pranju denarja ter napovedal, da bo nacionalna komisija strokovnjakov preverila možnosti za dodatno izboljšanje. Obljubil je tudi “soočenje” z vsakim, ki bi želel zaradi razkritij v aferi Panamski dokumenti blatiti ugled Paname.

De Saint Malova je v sredo dejala, da se je srečala z direktorico direktorata za Ameriki francoskega zunanjega ministrstva Kareen Rispal, ki ji je zagotovila, da Francija podpira ukrepe Paname za več transparentnosti. “Biti moramo bolj učinkoviti v dogovarjanju o izmenjavi informacij in to počnemo,” je dejala De Saint Malova.

Poudarila je še, da sta pranje denarja in izogibanje plačevanju davkov globalni vprašanji, v katerih poleg Paname sodelujejo tudi druge države. (sta)

panama papers2otok

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen