Fidel Castro po več mesecih v javnosti; hvalil je kubanski izobraževalni sistem in kritiziral ameriški “imperij”

0

Ikona kubanske revolucije, 89-letni Fidel Castro, se je po devetih mesecih v četrtek znova pojavil v javnosti. Državna televizija je objavila posnetek, na katerem je videti Castra med pogovorom z otroki o pokojni revolucionarni voditeljici Vilmi Espin. Hvalil je tudi izobraževalni sistem v državi.

V časopisnem članku pa je znova kritiziral nedavni zgodovinski obisk Baracka Obame na Kubi, ki je bil prvi obisk kakega ameriškega predsednika v več kot 80 letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Od imperija ne potrebujemo ničesar,” je zapisal v mnenjskem članku v dnevniku Granma.

Obama je bil po obnovitvi odnosov med državama leta 2015 na obisku na Kubi od 20. do 23. marca. Med obiskom je dejal, da je hladne vojne končno konec. Ameriške gospodarske sankcije sicer ostajajo, državi pa imata tudi različna stališča glede spoštovanja človekovih pravic na Kubi.

Nazadnje je bil Castro v javnosti pred devetimi meseci, ko se je srečal s civilnimi uslužbenci v vojski.

Castro, ki je vodil kubansko revolucijo leta 1959, je zaradi zdravja leta 2006 oblast predal bratu Raulu.

Vladajoča komunistična partija bo imela 16. aprila konvencijo, na kateri bodo določili gospodarsko in politično usmeritev države v prihodnjih petih letih. (sta)

fidel castro 2015

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen