Anketa Dela: SDS prva, SMC pada, ZL se krepi

5

Stanje v slovenskem političnem prostoru ostaja nespremenjeno. Vodi SDS pred SMC, razlika med njima je znatna, pa čeprav ima v tokratni anketi Dela SDS najnižjo podporo v tem letu. Ves čas se krepi ZL, ki že začenja ogrožati SMC, ugotavlja časnik Delo ob tokratni anketi. Delež neopredeljenih je presegel 60 odstotkov anketiranih.

Aprilska meritev podpore političnim strankam ni prinesla bistvenih sprememb, kar je značilno že za zadnjih osem mesecev, ko je vladajoča SMC zadnjič vodila pred SDS. Od septembra 2015 je SDS na prvem mestu s stabilno podporo pri okoli 12 odstotkih, druga je SMC, ki je v trendu padanja, v Delu komentirajo rezultate tokratne ankete, ki jo je za uredništvo časnika med 1. in 7. aprilom opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik na vzorcu 600 odraslih državljanov.

Kot še ugotavlja časnik, je v rahlem vzponu ZL, ki se je povsem približala SMC. V rahlem vzponu je tudi SD, ki ohranja četrto mesto, peti je Desus, ki se v očeh javnosti tudi počasi postavlja na noge, šesta pa NSi. Med zunajparlamentarnimi strankami je vredno omeniti SLS, katere podpora komaj presega odstotek.

Več kot 60 odstotkov volilnega telesa je neopredeljenega – ali ne vedo, katero stranko bi volili, ali se ne bi udeležili volitev ali pa bi najraje volili kakšno drugo stranko. Delež neopredeljenih se je aprila še povečal glede na zadnjo meritev v marcu, še ugotavlja Delo.

Podpora vladi je v tem mesecu nekoliko zanihala navzdol: pozitivno jo ocenjuje le še slabih 13 odstotkov, negativno dobra polovica anketiranih, srednjo oceno pa je vladi podelila slaba tretjina vprašanih, kar je nekoliko več kot minuli mesec.

Na lestvici priljubljenosti politikov so prva tri mesta nespremenjena: na prvem mestu predsednik republike Borut Pahor, sledi mu evropska komisarja Violeta Bulc, tretja je evropska poslanka Tanja Fajon, prav slednji je v tem mesecu najbolj padla podpora. Najbolj se je povišala ocena poslanke ZL Violete Tomić, ki se je zavihtela na sedmo mesto in s tem v ZL prehitela Luko Mesca. Na barometer sta se vrnila Karl Erjavec in Dušan Mramor in se po meritvi tudi ohranila na lestvici. Nanjo se vračata Janez Janša in Branko Grims, poslavljata pa se Jože Tanko in Zmago Jelinčič, še navaja Delo.

sds-simbolicna011

Št. komentarjev: 5
 1. kralj matjaž pravi

  Pa nehajte že enkrat s temi anketami pa saj vam vsake volitve kaže najbolje za dan volitev pa se pose rjete

 2. dzi nu nje ja pravi

  Ve se koga kdo koga hujska.In za koga glasuje DRHAL.

 3. dzi nu nje ja pravi

  Najbolj pomembno pa je to,da UDBO-JANŠEVIZEM nikdar več ne bo vladal v Sloveniji.

 4. MoroStar pravi

  S samohvalo uspavate svoje volilce. Hvala vam velika!

 5. pubec pravi

  O tem se bo tu pisalo, dokler bo SDS na prvem mestu- potem pa blokada in cenzura, saj je pri nas vendar “svoboda pisanja”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen