V ponedeljek prva vrnitev migrantov iz Grčije v Turčijo

1

Prve nezakonite migrante, ki so iz Turčije prispeli v Grčijo po 20. marcu, bodo v skladu z marčnim dogovorom med EU in Turčijo v slednjo vrnili v ponedeljek, so za francosko tiskovno agencijo AFP danes povedali viri pri Evropski komisiji. Kot so pojasnili, naj bi vrnili prvih 500 migrantov, a niti v Atenah niti v Bruslju te številke niso potrdili.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije Natasha Bertaud je danes potrdila, da je ponedeljek, 4. april, “ciljni datum za začetek vračanja migrantov”. Kot je poudarila, bo tudi EU na ta dan začela preseljevanje sirskih beguncev iz taborišč v Turčiji v unijo.

Dogovor med EU in Turčijo med drugim predvideva, da bodo vse nezakonite migrante, ki so ali bodo od 20. marca prišli na grške otoke s turškega ozemlja, vrnili v Turčijo. Predvideva pa tudi rešitev po načelu eden za enega, po katerem bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v unijo.

Vir pri Evropski komisiji je za AFP še dejal, da bodo vrnili Sirce, ki niso zaprosili za azil, Afganistance in Pakistance. Ni pa pojasnil, s katerih od petih grških otokov, na katerih so sprejemni centri za begunce, bodo vrnili migrante niti ali jih bodo vrnili po morju ali po zraku.

Nemška tiskovna agencija dpa je sicer iz virov v grški obalni straži danes izvedela, da naj bi prve migrante vrnili v turška kraja Cesme in Dikili, ki ležita nasproti grških otokov Hios in Lezbos. Kot tretjo točko omenjajo vrnitev migrantov prek kopenske meje med Grčijo in Turčijo na reki Evros pri mejnem prehodu Kipoi-Ispala.

Tudi turški mediji poročajo, da naj bi prve vrnjene migrante sprejeli v Dikiliju, a oblasti tega niso potrdile. Turški časnik Hürriyet je pisal, da so prebivalci Dikilija že protestirali proti tem načrtom. (sta)

emigranti grcija pirej

Število komentarjev: 1
  1. Lenuhivsehdežel pravi

    Lenuhi vseh dežel, združite se!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen