Med 21 ubitimi v Slonokoščeni obali Nemec in Francoz

0

Nedeljski napadi na tri hotele v letovišču Grand Bassam v Slonokoščeni obali so po najnovejših podatkih terjali 21 življenj. Med njimi so trije teroristi, ki so jih “nevtralizirale” varnostne sile. Ubiti so bili štirje tujci, med njimi državljana Francije in Nemčije. Usklajene napade so izvedli pripadniki Al Kaide v islamskem Magrebu.

Notranji minister Slonokoščene obale Hamed Bakayoko je danes po izredni seji vlade sporočil, da so bili v napadih ubiti trije teroristi, poleg tega pa še 18 ljudi, od tega trije pripadniki posebnih enot. Sprva so poročali o šestih ubitih napadalcih in 14 ljudeh. Pri državljanu Nemčije gre po poročanju nemške tiskovne agencije dpa za vodjo tamkajšnjega Goethejevega inštituta Henrike Grohs, ki je to institucijo v Slonokoščeni obali vodila od decembra 2013.

Poleg državljanov Nemčije in Francije sta bila ubita še državljana Burkine Faso in Kameruna, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila vojska Slonokoščene obale. Poleg ubitih je bilo po uradnih podatkih ranjenih 33 ljudi, od katerih jih je v bolnišnici še vedno 26, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bakayoko je še sporočil, da so v državi razglasili tridnevno žalovanje in da bodo varnostne ukrepe okrepili na “strateških in javnih krajih, kot so šole, sedeži mednarodnih družb, veleposlaništva, ter na mejah”.

Letovišče Grand-Bassam je kakih 40 kilometrov oddaljeno od ekonomske prestolnice Slonokoščene obale Abidjan in je priljubljeno tako med domačimi kot tujimi turisti.

V torek bosta državo obiskala zunanji in notranji minister Francije, Jean Marc-Ayrault in Bernard Cazeneuve, da ji “izkažeta podporo”.

Obsodbe napada sicer prihajajo iz vsega sveta. Med drugim sta pomoč oblastem “v prizadevanjih, da napadalce pripeljejo pred roko pravice”, obljubila generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in Bela hiša.

Odgovornost za napade je v izjavi za več medijev prevzelo krilo Al Kaide v Severni Afriki, ki je sporočilo, da so v napadu sodelovali trije napadalci . To je bil že tretji hujši udarec teroristov v zahodni Afriki v zadnjih nekaj mesecih.

Po navedbah očividcev so bili napadalci oboroženi z granatami in avtomatskimi puškami. Na čudovitih plažah, ki so še posebej za konec tedna polne turistov, so začeli streljati na ljudi in pri tem vzklikali “Alahu akbar”, nakar je tam zavladala panika. (sta)

gun riffle(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen