Zlati berlinski medved dokumentarnemu filmu o beguncih in prebivalcih na Lampedusi

0

Dokumentarni film Fuocoammare (Požar na morju) Gianfranca Rosija je veliki zmagovalec 66. filmskega festivala v Berlinu. Dobitnik letošnjega zlatega medveda prikazuje težak položaj beguncev na sredozemskem otoku Lampedusa in breme njegovih prebivalcev, ki se skoraj vsakodnevno soočajo z njihovim reševanjem.

Italijanski režiser, ki je film posnel v koprodukciji s Francijo, je v zahvalnem govoru nocojšnje slavnostne podelitve, ki jo je neposredno prenašala spletna stran Berlinala, pomislil na vse begunce, ki se podajo na pot upanja. Kot je poudaril, se mu ne zdi prav, da morajo ljudje izgubljati življenja na morju, če želijo uiti tragediji. Nagrado je 54-letni režiser posvetil prebivalcem otoka.

Najpomembnejši kipec Berlinala je dokumentarni film dobil prvič po dolgih letih, Italija pa je zlatega medveda nazadnje dobila leta 2012.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so na letošnji festival namenoma povabili filme, ki se ukvarjajo z aktualnimi tematikam. Organizatorji so pozvali tudi občinstvo, naj prispevajo sredstva za begunce. (sta)

lampedusa emigranti

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen