Rusija s tožbo nad Ukrajino zaradi treh milijard dolarjev neplačanega dolga

0

Rusija je na sodišču v Londonu vložila tožbo proti Ukrajini zaradi treh milijard dolarjev neplačanega dolga, ki jih Kijev po navedbah ruskega finančnega ministrstva noče poravnati. Nova ukrajinska vlada želi namreč doseči 20-odstotni odpis dolga, kar so že sprejeli zasebni posojilodajalci, medtem ko Moskva zavrača takšno možnost.

“Danes je rusko finančno ministrstvo vložilo tožbo proti Ukrajini, da ta poravna svoje dolgove iz obveznic v nominalni vrednosti treh milijard dolarjev,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil ruski finančni minister Anton Siljanov.

Pojasnil je, da so takšno odločitev sprejeli po več neuspešnih poizkusih in pozivih Ukrajini k pogovorom o prestrukturiranju dolga. Že decembra so Ukrajino pozvali, naj poravna dolg, vendar pa so to možnost v Ukrajini zavrnili. Po njihovem mnenju namreč ne gre za dolg države do države, temveč komercialni dolg, njegovo odplačilo pa se ureja v dogovoru z ostalimi posojilodajalci.

Rusija je ukrajinske dveletne obveznice kupila decembra 2013, le nekaj mesecev pred strmoglavljenjem proruskega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča. To je bil prvi obrok skupaj 15 milijard dolarjev vrednega paketa pomoči, o katerem se je Kremelj dogovoril z Janukovičem.

Ruski finančni minister meni, da bo postopek na sodišču v Londonu “transparenten”, “neodvisno sodišče pa bo hitro rešilo spor”. Medtem pa so v Kijevu prepričani, da je Rusija državi pomagala le zaradi podkupovanja Janukoviča, da je ta zavrnil sklenitev trgovinskega sporazuma z EU. (sta)

dolarji kup

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen