PRVIČ PO 962 LETIH. Papež in ruski patriarh na zgodovinskem srečanju v Havani.

3

Papež Frančišek in patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril sta se danes sestala na letališču v Havani. Gre za prvo srečanje vrhovnih poglavarjev katoliške in ruske pravoslavne cerkve po razkolu krščanskega sveta na rimskokatoliški in pravoslavni del leta 1054.

Po poročanju tujih agencij sta si papež in patriarh izmenjala prisrčen pozdrav, se objela in poljubila. Nato sta začela pogovore za zaprtimi vrati.

Papež je po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa najprej vzkliknil “Končno se vidiva, brata sva!” “Jasno je, da je to božja volja,” je dodal, v nadaljevanju pa patriarha večkrat v španščini nagovoril z “brat”. Patriarh pa je dejal, da so “zdaj stvari lažje”.

Ob prihodu na letališče je patriarh v izjavi za medije menil, da prihaja do srečanja ob pravem času in na pravem kraju. Po njegovih besedah ni ovir za organizacijo novih tovrstnih srečanj, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Najvišja predstavnika obeh Cerkva bosta na približno dveurnem srečanju predvidoma govorila predvsem o preganjanju kristjanov na Bližnjem vzhodu ter ga sklenila s sprejetjem skupne izjave.

Papež je ta teden v pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera zbliževanje s pravoslavno cerkvijo označil za del širše politike gradnje mostov. (sta)

papez francisek kiril

Št. komentarjev: 3
 1. Francisco pravi

  Pa vendarle, se vrti!
  Hvala Bogu!

 2. Janez Pavel pravi

  Družno proti agresivni islamizaciji . . . pohvalno, predvsem pa pametno

 3. Santa Satan pravi

  Ah kje stacionarna je Francisco bolj podobna okrogli plošči, ki je sinusiondo zavita. Janez Pavel … Očitno hočeš da se tretja svetovna vojna odvija v evropi, ukrepajmo dokler je čas. Vojaki in policisti pustite službe. Sistem dela, ker vi delate. Begunci so v centrih, ker jih vi tja spustite.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen