Obama opozoril republikance, da je svet zaskrbljen zaradi njihove sovražne retorike

1

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek v Kaliforniji komentiral kampanjo pred predsedniškimi volitvami in opozoril republikance, da je svet zaskrbljen zaradi njihovih sovražnih izjav o muslimanih in imigraciji ter panični retoriki glede podnebnih spremembah. Republikance je oštel tudi zaradi napovedi blokade imenovanja novega vrhovnega sodnika ZDA.

“Ni le Trump tisti, ki daje zaskrbljujoče izjave glede muslimanov, imigracije in podnebnih sprememb. To ni vodenje resničnostne oddaje. Tuji opazovalci so zaskrbljeni nad retoriko republikanskih kandidatov. Svet pričakuje, da se bodo ZDA postavile na stran zdrave pameti in znanosti,” je dejal Obama.

Newyorški milijarder in vodilni predsedniški kandidat republikancev Donald Trump mu ni ostal dolžan in je sporočil, da je lahko Obama vesel, da je imel leta 2012 za nasprotnika Mitta Romneyja in ne njega, sicer bi bil predsednik le z enim mandatom. Obama sicer meni, da Trump ne bo nikoli predsednik ZDA in je prepričan, da bodo volivci na koncu izbrali razumno.

Glede imenovanja naslednika ali naslednice nedavno preminulega konservativnega vrhovnega sodnika Antonina Scalie pa je Obama opozoril republikance, naj “poslušajo sami sebe”, še posebej tisti, ki se sklicujejo na ustavo. Nikjer v ustavi namreč ne piše, da se predsednikovo delo konča leto dni pred koncem mandata.

Vodja senatnih republikancev Mitch McConnell je takoj po novici o smrti sporočil Obami, naj ne poskuša imenovati naslednika, ker mu ga senat ne bo potrdil. Podobno je menila tudi večina republikanskih predsedniških kandidatov. A pravni strokovnjaki poudarjajo, da ni nobenega dvoma, da mora proces iti naprej.

Obama je znova potrdil, da bo imenoval novega vrhovnega sodnika. “Delal bom do 20. januarja 2017 in enako pričakujem od senatorjev, ki bodo imeli na voljo več kot dovolj časa, da kandidatu zagotovijo pošteno zaslišanje in pošteno glasovanje,” je dejal.

Ob tem je napovedal, da bo ponudil osebo, v usposobljenost katere ne bo mogoče dvomiti. Na vprašanje, če potemtakem išče nekoga nekoga zmernega, je Obama na kratko odvrnil z “ne”.

Bela hiša naj bi taktizirala. Če bodo obstajale možnosti, da bo šel proces naprej, bo Obama predlagal zmernega kandidata, ki mu bodo republikanci težko kaj očitali. Če pa bo jasno, da bo blokada, bo imenoval levičarja in s tem skušal pomagati demokratskim kandidatom, ki bodo v predvolilni kampanji lahko republikancem očitali, da ne delajo drugega kot blokirajo normalno delo. (sta)

barack-obama-angry

Število komentarjev: 1
  1. torpedo pravi

    Barakar je isti cmerar. Marš.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen