Nemška kanclerka znova v Ankari na pogovorih o begunsko-migrantski krizi

0

Nemška kanclerka Angela Merkel je davi prispela v Ankaro na nove pogovore o reševanju begunske oz. migrantske krize s turškim političnim vodstvom. Že dopoldne se bo sestala s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem, popoldne pa še s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Govora bo predvsem o tem, kaj lahko Turčija še naredi za zajezitev toka migrantov preko svojega ozemlja naprej proti Evropski uniji, zlasti Nemčiji. Prav tako Merklovo zanima, kakšno pomoč lahko še ponudi Turčiji, napoveduje nemška tiskovna agencija dpa.

Dogovor, ki sta ga konec novembra dosegli Turčija in EU, zaenkrat še ni zaživel v praksi. Ankara je obljubila, da bo bolje zaščitila svoje meje, EU pa ji bo za približno tri milijone beguncev, kolikor naj bi jih bilo po ocenah turških oblasti na njihovem ozemlju, zagotovila najmanj tri milijarde evrov. Poleg tega naj bi EU pospešila turška pristopna pogajanja in predvsem postopke za vizumsko liberalizacijo.

V EU dosedanja turška prizadevanja v skladu s tem akcijskim načrtom ocenjujejo kot nezadostna. A po drugi strani Ankara ni dobila še niti evra.

Merklova se je sicer pred odhodom v Ankaro v nedeljo v Strasbourgu neformalno sestala tudi s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom. Izjav ne pred ne po srečanju nista dajala, je pa francoska tiskovna agencija AFP napovedovala, da se bosta posvetila predvsem migrantski krizi in pa vprašanju britanskega obstanka v EU oz. “brexita”. (sta)

angela merkel erdogan

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen