Japonec obsojen zaradi pristanka drona na premierjevem uradu

0

Sodišče v Tokiu je danes Japonca Yasua Yamamota spoznalo za krivega, ker je brezpilotno letalo, ki je nosilo steklenico z radioaktivnim peskom iz Fukushime, usmeril na streho urada premierja Shinza Abeja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okrožno sodišče v Tokiu je obsodilo Yamamota na dve leti pogojne kazni s štiriletno preizkusno dobo, ker je oviral delo v uradu premierja.

Yamamoto je dejanje priznal, a so njegovi zagovorniki obtožbam ugovarjali, češ da je na ta način izrazil nasprotovanje uporabi jedrske energije.

Brezposelni Yamamoto je usmeril dron s peskom in s sporočilom, v katerem izrazi nasprotovanje jedrski energiji, na streho Abejevega urada 9. aprila lani, tam pa je ostal do 22. aprila, ko so ga našli.

V pesku iz Fukushime, kjer je po potresu in cunamiju leta 2011 prišlo do taljenja jedrskih reaktorjev, so strokovnjaki odkrili sledi radioaktivnega sevanja, a je bilo prenizko, da bi bilo nevarno za ljudi.

Primer je na Japonskem sprožil javno razpravo o dronih, vlada pa je sprejela ostrejša pravila za uporabo brezpilotnih letal na gosto poseljenih območjih ter predelih okoli letališč. (sta)

dron

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen