Francoske oblasti pospešeno praznijo migrantski tabor v Calaisu

0

Francoske oblasti so v skladu z odredbo o evakuaciji od 800 do 1000 ljudi začele s praznjenjem južnega dela migrantskega tabora v bližini pristaniškega mesta Calais. Oblasti želijo do torka zvečer migrante in potencialne iskalce azila preseliti v bolj trajne oblike namestitev.

Lokalni prefekt Fabienne Buccio je načrtovano praznjenje območja napovedal minuli teden. Odredbo o izgonu je prefektura izdala v petek zvečer ter postavila skrajni rok, do katerega je treba predel tabora evakuirati.

Veliko migrantov je namreč na območju več mesecev taborilo v pogojih, podobnih barakarskim naseljem oziroma slumom. Ves ta čas so čakali na priložnost, da bi lahko prečkali predor pod Rokavskim prelivom in prišli do Velike Britanije.

V sredini januarja so odprli začasni namestitveni objekt s 1500 mesti, vselilo pa se je že 1200 migrantov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prefektura je spodbujala migrante, da se preselijo v center z okoli 500 dodatnimi mesti v tamponski coni ali pa da se preselijo v bolj trajne namestitve po Franciji.

Razlogov za odredbo prefekture je več: motnje v prometu vzdolž avtocest, kjer se ljudje redno poskušajo vkrcati na tovornjake, na katerih želijo prečkati predor, naraščajoče napetosti s skrajneži in protimigrantskimi gibanji, pa tudi želja po ohranitvi varnosti, higiene in človeškega dostojanstva.

V bližini Calaisa prebiva okoli 3700 migrantov oziroma potencialnih prosilcev za azil. Lani sta Pariz in London dodatno zaščitila mejo, da bi preprečila nezakonite prehode, namestila bodečo žico in na območje vpoklicala policijske patrulje. (sta)

calais migrantski geto

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen