Erdoganovega sina v Italiji preiskujejo zaradi pranja denarja

0

Bilala Erdogana, sina turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, v Italiji preiskujejo zaradi suma pranja denarja, so italijanski pravosodni viri danes potrdili nemški tiskovni agenciji dpa. Bilal se je z družino septembra lani preselil v Bologno. Takrat je zatrdil, da želi dokončati doktorat na tamkajšnji veji Univerze Johns Hopkins.

Bolonjsko tožilstvo preiskuje trditve turškega podjetnika in nasprotnika Erdogana, da je Bilal v Italijo nezakonito prinesel ogromno količino sumljivo pridobljenega denarja, je v torek poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Tožilstvo te preiskave ni potrdilo, a odvetnik poslovneža Murata Hakana Uzana je za dpa povedal, da je Bilala prijavil. Še drug pravosodni vir je za dpa potrdil, da so preiskavo sprožili na osnovi te prijave. A je vir istočasno poudaril, da je preiskava še v zelo zgodnji fazi in morebiti sploh ne bo vodila v obtožnico.

Bilalov oče je v Turčiji na oblasti že od leta 2003, sprva kot premier, nato pa kot predsednik. V zadnjih letih so ga doleteli hudi očitki o korupciji in vse bolj avtoritarnem vodenju države, a je na domačih tleh kljub temu ostal zelo priljubljen.

Bilal je bil že leta 2013 tarča preiskav na domačih tleh zaradi očitkov o korupciji. Turška policija je decembra 2013 zaradi suma korupcije aretirala več deset ljudi, med njimi tudi sinove ministrov in Erdoganove poslovne partnerje. V preiskavi se je znašel tudi Bilal. Iz nezakonito posnetih prisluhov naj bi bilo razvidno, da mu je oče naročil, naj se znebi 30 milijonov evrov gotovine. Turški predsednik je to označil za zlobno montažo.

Na Erdoganovo družino pa so konec leta leteli očitki Rusije, da je vpletena v nezakonito trgovino z nafto s skrajno Islamsko državo in da ji pomaga pri tihotapljenju nafte. Bilal je decembra lani v intervjuju za italijanski časnik Corriere della Sera zanikal ruske obtožbe. (sta)

erdogan sin

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen