Erdogan: Če bo potrebno, bo Turčija odprla mejo s Sirijo

0

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da bo Turčija odprla mejo za sirske begunce, če bo to potrebno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na sirsko-turški meji na območju turške province Kilis po podatkih ZN v mrazu še vedno čaka okoli 20.000 sirskih beguncev, ki so domove zapustili zaradi napadov režimskih sil v okolici Alepa.

“Režim je zablokiral del Alepa (…) Turčija je v nevarnosti,” je dejal turški predsednik. “Če pridejo na mejo in ne bodo imeli druge izbire, moramo in bomo, če bo potrebno, naše brate spustili v državo,” je dodal.

Guverner province Kilis Sulejman Tapsiz je povedal, da so prebežnike namestili v osmih namestitvenih centrih na sirski strani meje in da v Turčiji gostijo že od dva do 2,5 milijona Sircev. Turčija je po njegovih besedah sposobna sprejeti še od 30.000 do 35.000 beguncev. Po njegovih podatkih pa bi jih lahko na turško mejo v prihodnjih dneh prišlo še 70.000.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je v soboto poudaril, da njegova država za sirske begunce ohranja politiko odprtih vrat. “Sprejeli smo že 5000 beguncev, še dodatnih 50.000 do 55.000 pa jih je na poti in ne moremo jih pustiti tam,” je dodal.

V ponedeljek se bosta v Ankari srečala nemška kanclerka Angela Merkel in turški premier Ahmet Davutoglu, ki bosta govorila o uresničevanju akcijskega načrta Evropske unije in Turčije za zmanjšanje toka nezakonitih migrantov v Evropo. (sta)

Erdogan_200412

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen