ZDA in Južna Koreja napovedali najostrejše sankcije proti Severni Koreji

0

ZDA in Južna Koreja sta danes napovedali, da bosta proti Severni Koreji zaradi njenega četrtega jedrskega poskusa uveljavili najostrejše sankcije doslej. Predsednik ZDA Barack Obama in južnokorejska predsednica Park Geun Hye sta se v telefonskem pogovoru strinjala, da mora Severna Koreja “plačati ustrezno ceno za zadnji jedrski poskus”.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočili iz urada južnokorejske predsednice, sta se Washington in Seul tudi obvezala, da bosta tesno sodelovala pri sprejemu resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov. Voditelja ZDA in Južne Koreje sta se po telefonu pogovarjala 20 minut.

Južnokorejska predsednica je že v sredo severnokorejski jedrski poskus, ki ga je osebno odredil severnokorejski voditelj Kim Jong Un, označila za hudo provokacijo za nacionalno varnost in zahtevala “odločen” mednarodni odziv. Tudi VS ZN je v sredo ostro obsodil četrti jedrski poskus Severne Koreje in napovedal uvedbo dodatnih ukrepov proti Pjongjangu.

Kot poroča Reuters, se Južna Koreja z ZDA pogaja o namestitvi ameriškega strateškega orožja na Korejskem polotoku. Predstavnik južnokorejske vojske je potrdil, da se Seul z ZDA pogaja o namestitvi ameriškega strateškega orožja na Korejskem polotoku, a o podrobnostih ni želel govoriti.

Leta 2013, ko je Severna Koreja testirala jedrsko orožje, so ZDA v Južno Korejo poslale dva večnamenska bombnika B-2, ki sta lahko opremljena z jedrskim orožjem. Takrat je Pojngjang v odzivu zagrozil z jedrskim napadom na ZDA, še poroča Reuters. (sta)

kim jong un generali

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen