Napad na hotel v prestolnici Burkine Faso končan, osvobodili 126 talcev, 23 mrtvih

0

Večurni napad skrajnežev na luksuzen hotel Splendid v prestolnici zahodnoafriške države Burkina Faso Ouagadougou je končan. Zahteval je najmanj 23 življenj. Varnostne sile so osvobodile 126 talcev, je danes sporočil notranji minister Simon Compaore. Medtem poročajo o napadu na bližnji hotel.

Compaore je dodal, da so ubili tri napadalce, ni pa povedal, ali in koliko žrtev je bilo med civilisti in varnostnimi silami.

Pred tem so priče poročale o najmanj 20 mrtvih v napadu, katerega tarča je bila tudi bližnja kavarna Cappuccino. Tako hotel, ki se nahaja blizu mednarodnega letališča, kot kavarna, sta priljubljena med tujci in uslužbenci ZN.

Neimenovani varnostni vir je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da je bilo v napadu, ki se je začel v petek zvečer, ubitih najmanj 23 ljudi iz 18 držav, da pa gre za začasno število in da se bojijo, da je žrtev več. Dodal je, da so bili ubiti štirje džihadisti, med njimi dve ženski.

Minister Compaore je za AFP povedal, da sedaj poteka napad na hotel Ybi, ki je blizu kavarne Cappuccino. Priče so povedale, da se je peti napadalec zatekel v bar blizu restavracije in hotela Iby.

Predsednik države Roch Marc Christian Kabore je medtem danes obiskal hotel Splendid, ki je bil tarča napada.

Vladnim silam so pri reševanju talcev pomagale tudi francoske specialne enote. Francoski predsednik Francois Hollande je napad obsodil.

Med 126 osvobojenimi talci jih je 33 ranjenih.

Odgovornost za napad je prevzela Al Kaida v islamskem Magrebu, ki je v napadu na hotel v malijski prestolnici Bamako novembra lani ubila 19 ljudi. (sta)

gun riffle(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen