Milan Kučan: “Tudi na Ravnah imajo višje osebne dohodke od mojega.” (97)

3

»Moj osebni dohodek je bil do zadnjega povečanja 530.000 dinarjev; povečanje, ki smo ga dobili s kuverto v začetku meseca, je bilo 7,5 odstotka, kar bi po mojih izračunih zneslo kakih 35.000 din. Se pravi, moj OD je nekje blizu 570.000 din. Drugih dodatkov nimam, stroške pa imam. Tudi na Ravnah (gledalec, ki ga je to zanimalo, je bil doma iz Raven – op. ur.) imajo višje osebne dohodke od mojega.«

Delo, 17. junij 1987 

Takratni glavni urednik TV Ljubljana Stane Grah je imel televizijski pogovor s predsednikom predsedstva CK ZKS Milanom Kučanom, kjer je Kučan odgovarjal tudi na vprašanja gledalcev. Kučan je svoj »nizek« OD prav sramotno primerjal z dohodki socialno podhranjenih ljudi na Ravnah. Še dobro, da Kučan ni rekel, da s takšnim OD ne more preživeti, kot je to leta 2010 škandalozno dejal njegov nekdanji politični učenec Borut Pahor, ki je bil takrat v vlogi slovenskega premiera. Neverjetna in do konca poniževalna rdeča miselnost do ljudi, ki se dejansko komaj preživljajo iz meseca v mesec, se torej vleče iz zatohlih časov vse do danes.

Ob tem naj Kučan danes vpraša kakšnega upokojenega železarja iz Raven, če je tudi njegova pokojnina večja od njegove, ki znaša na mesec kar 3.220,96 evra. V tedniku Demokracija so izračunali, da je to več kot 5-krat več od 60 odstotkov slovenskih upokojencev, kar 21-krat več, kot znaša najnižja pokojnina v Sloveniji, oziroma 5,8-krat več kot znaša najnižja pokojninska osnova. Ob tem je potrebno povedati, da Milan Kučan prejema redno pokojnino v višini 1.623 evrov, preostali znesek do 3.220,96 evra pa je razlika do 80 odstotkov plače predsednika države. Milan Kučan ima namreč na podlagi zakona, ki ga je tik pred predsedniškimi volitvami, na katerih po zakonu ni mogel več kandidirati za predsednika, spremenila takratna vladajoča koalicija na čelu z LDS. Kučanu in vsem njegovim naslednikom je bilo s tem omogočeno dosmrtno prejemanje 80 odstotkov plače aktualnega predsednika države.

Kakšne stroške so s svojim življenjem imeli vodilni partijci pa je bilo znano že v času izvajanja njihove diktature – skorajda nikakršnih, vse njihove stroške je namreč plačevala država.

kucan-mrk-pastelno9

Št. komentarjev: 3
 1. opazovalec pravi

  Samo totalni d..il lahko primerja pokojnino predsednika republike in pokojnino delavca. Izgleda, da je Stranka pri sukanju v desno že prešla “pojmovno” mejo (nekaj podobnega kot datumska meja) in postaja ultra leva stranka v želji po komunistični delitvi, vsakemu v skladu s potrebami.
  Pa še ni daleč nazaj, ko je zastopala neoliberalna stališča……

 2. pubec pravi

  Na tem portalu se je uredništvu že čisto zbledlo od sovraštva, da vlačijo iz naftalina take stare bedarije na dan. Drži pa tudi trditev opazovalca, ki pravi, da lahko dela take primerjave samo idiot.

 3. Skop pravi

  Moram dodati, da so tovrstni prejemniki izrednih dobitkov, tudi najboljši darovalci, pomoči potrebnim.
  Delijo jim nasmeške.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen