Diktator Kim Jong Un ne bi rad končal kot njegova kolega Gadafi in Husein, zato krepi svoj jedrski arzenal

0

Severna Koreja se je v bran svojemu zadnjemu, že četrtemu jedrskemu testu, s katerim je pred dnevi razburila mednarodno skupnost, postavila z navajanjem usode dveh strmoglavljenih bližnjevzhodnih voditeljev – pokojnih Moamerja Gadafija in Sadama Huseina. Obenem so na državni televiziji pokazali posnetek domnevno novega preizkusa balistične rakete.

Tokrat naj bi šlo za testiranje balistične rakete, izstreljene iz podmornice, medtem ko naj bi Pjongjang pred tremi dnevi preizkusil kar mini vodikovo bombo, čeprav mnogi poznavalci v to dvomijo.

Tudi glede novega, v petek zvečer objavljenega posnetka južnokorejski mediji danes poročajo, da bi lahko šlo za montažo posnetkov dveh starih poskusov – enega iz decembra in drugega iz leta 2014, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na posnetku je sicer videti severnokorejskega voditelja Kim Jong Una na vojaški ladji, v zimskem plašču in s klobukom, kako spremlja izstrelitev rakete izpod gladine v zrak.

Prav tako v petek je severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA objavila komentar, v katerem spomni na strmoglavljenje in smrt nekdanjih diktatorjev Libije in Iraka, Gadafija in Huseina. Kot doda, je prav njuna usoda najboljši dokaz, kaj se zgodi državam, ki se odpovejo svojim jedrskim ambicijam.

“Zgodovina dokazuje, da je močno jedrsko zastraševanje najdragocenejši meč za onemogočanje zunanje agresije,” je še zapisala.

Južno Korejo, ki je po jedrskem poskusu obnovila svojo propagando preko zvočnikov, postavljenih ob korejski meji, so v Pjongjangu obenem posvarili, da pelje s svojimi dejanji Korejski polotok “na rob vojne”. (sta)

kim jong un raketa

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen