SDS se ne strinja s predlogom EK glede otežitve dostopa do orožja

2

Poslanska skupina SDS je na predsednico odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali predlog Evropske komisije za otežitev dostopa do strelnega orožja v EU. V SDS namreč ugotavljajo, da bi ukrepi prizadeli vse tiste, ki se zakonito ukvarjajo z orožjem.

Evropska komisija je nekaj dni po terorističnih napadih v Parizu sprejela sveženj ukrepov, s katerim želi kriminalcem in teroristom omejiti dostop do orožja. Komisija predlaga popolno revizijo direktive o pridobivanju in posedovanju strelnega orožja, ki določa pravila za dostop posameznika do orožja in prenos orožja v druge članice EU.

Predvidene spremembe vključujejo strožja pravila za prepoved nekaterih polavtomatskih orožij za posameznike in za pridobitev orožja ali delov orožja na spletu, boljšo sledljivost orožja ter strožje pogoje za onesposobljeno orožje in za zbiralce orožja.

V SDS izpostavljajo, da zadnji teroristični napadi niso bili storjeni z zakonitim orožjem, temveč z nezakonitim, ki je v osrednjo Evropo potovalo po balkanski tihotapski poti, kar po navedbah SDS pomeni, da je verjetno šlo tudi čez ozemlje Slovenije.

V poslanski skupini SDS izpostavljajo tudi, da bi bile kakršnekoli spremembe na tem področju tudi v nasprotju z doktrino Vojaške strateške rezerve Republike Slovenije. Ta med drugim govori o podpori organizacijam, ki delujejo v javnem interesu na področju obrambe z aktivnostmi, s katerimi krepijo obrambno sposobnost in domoljubje.

Obenem v poslanski skupini SDS poudarjajo, da demokracija sloni na zasebni lastnini, zasebna lastnina pa da je tudi orožje, ki ga državljani posedujejo zakonito.

Po mnenju SDS se je komisija reševanja problema lotila na napačni strani – namesto, da bi se ukvarjali z vprašanjem, kako uspešno zajeziti in preganjati nezakonito trgovino z orožjem, gredo v ukrepe, ki vodijo v razorožitev evropskih državljanov, ki orožje posedujejo zakonito.

Evropska unija bo s tem po prepričanju SDS le povzročila manjši nadzor na področju trgovanja z orožjem in povečala črni trg, saj posameznikom na legalnem trgu orožje ne bo več dostopno. S takšnim predlogom bi tako povečali nevarnost terorističnih napadov, so še dodali.

Odboru zato v sprejem predlagajo sklep, s katerim bi notranjemu ministrstvu predlagali ostro nasprotovanje predlogu uredbe. Prav tako bi moralo ministrstvo po njihovem ukrepe označiti za neprimerne in nesprejemljive, tako stališče pa da bi morali vključiti tudi pri pripravi stališča Slovenije do omenjene direktive. (sta)

gun kalasnik(fotografija je simbolična)

Št. komentarjev: 2
 1. Uroš Palhartinger pravi

  Orožje smo si pridobili legalno, z izpolnitvijo zakonskih pogojev, opravljenimi izpiti, zagotovitvijo ustrezne hrambe, plačilom taks, kupnine, plačanega DDV, stroški registracije…

  Gre za strelstvo kot športno disciplino, način življenja, pravico do zasebne lastnine, prosto izbiro športa.

  S predlogom direktive pa nas EK razlašča, kar je v nasprotju z načeli pravne države, legalno orožje kriminirajo, preverjene lastnike orožja mečejo v isti koš s kriminalci in teroristi…

  Če sem kot lastnik legalnega strelnega orožja izenačen s kriminalcem in teroristom, potem mi naj sodijo za ta “zločin”…

  To ni več EU iz leta 2003 ko smo se odločali o vstopu v povezavo, to je slabše od Sovjetske zveze, to je Severna Koreja….

 2. dzi nu nje ja pravi

  Udbo-janševiki res ne smejo imeti opravka z orožjem.
  Zakaj,je pa vendar vsakomur znano.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen