Danes goduje priljubljeni svetnik Miklavž

0

Danes goduje Miklavž, prvi od decembrskih dobrotnikov, ki po izročilu obdaruje predvsem otroke. Nekaterim je darila pustil ponoči ter peharje napolnil s suhim sadjem in piškoti. Nekatere pa je obiskal že v soboto, na predvečer svojega godu, ko je s spremstvom, angeli in parkeljni, pridnim otrokom prinašal darila, porednim pa šibe.

Miklavž ali Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, ki je današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Marsikje njegov god razumejo kot dan krščanske dobrodelnosti, saj se z materialnimi darovi spomnijo zapuščenih, revnih in osamljenih otrok.

Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko sta mu starša zapustila premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

V prejšnjem stoletju se je skoraj po vseh slovenskih pokrajinah razširilo miklavževanje – obhod Miklavža s spremstvom na predvečer svetnikovega godu. Tako so v soboto v več krajih po Sloveniji potekala miklavževanja, v teh dneh pa so pripravili tudi Miklavžev sejem. (sta)

sv miklavz

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen