V Egiptu iščejo žrtve strmoglavljenega ruskega letala, Rusija žaluje

1

V Egiptu se danes nadaljuje iskanje posmrtnih ostankov žrtev sobotnega strmoglavljenja ruskega letala, ki je z 224 ljudmi na krovu treščilo na polotok Sinaj. Po poročanju francoske tiskovne agencija AFP so doslej našli 163 trupel, območje iskanja pa so razširili z osem na 15 kvadratnih kilometrov. V Rusiji je medtem danes dan žalovanja.

V Egipt so danes prispeli tudi ruski preiskovalci, ki jim bodo omogočili dostop na prizorišče strmoglavljenja, poroča egiptovska tiskovna agencija Mena.

Egiptovski preiskovalci so že v soboto sporočili, da so našli eno od črnih skrinjic letala, ter da že poteka njena analiza, s katero bi ugotovili vzrok strmoglavljenja.

Veja džihadistične skupine Islamska država v Egiptu trdi, da je letalo sestrelila, a tako Moskva kot Kairo sta te navedbe ovrgla. Egiptovski premier Šarif Ismail je v soboto dejal, da so strokovnjaki potrdili, da tehnično letal na tej višini (9000 metrov) ni mogoče sestreliti. Egiptovske oblasti so sicer pred tem izključile možnost, da bi letalo strmoglavili islamistični skrajneži, ki so dejavni v delih Sinaja. Nekateri mediji so poročali, da prvi izsledki preiskave kažejo, da je vzrok tehnična napaka.

Povezavo z airbusom A321 ruske letalske družbe Kogalimavija, bolj znane pod imenom Metrojet, so kontrolorji poletov izgubili 23 minut po vzletu z letališča egiptovskega obmorskega letovišča Šarm el Šejk, ki je bilo na poti v ruski Sankt Peterburg.

Na krovu letala je bilo po podatkih egiptovskih oblasti 217 potnikov, od tega 214 ruskih in trije ukrajinski, in sedem članov posadke. Ruske in egiptovske oblasti so že potrdile, da so umrli vsi ljudje na krovu. Rusko ministrstvo za izredne razmere pa je objavilo seznam imen potnikov na letalu, starih od deset mesecev do 77 let. Iz Moskve so sporočili, da bodo identifikacijo trupel opravili v Sankt Peterburgu, kamor bodo po poročanju ruske tiskovne agencije Tass prve prepeljali že drevi.

V Rusiji je medtem danes dan žalovanja za žrtvami strmoglavljenja. Na javnih zgradbah po vsej državi zastave visijo na pol droga, v medijih pa ne bodo predvajali razvedrilnih vsebin, poroča AFP. (sta)

letalo nesreca rusko

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Letalo je sestrelil izraelski F 16. Putin že napoveduje povračilne udarce.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen