Zahodni breg in Jeruzalem zajel val nasilja, dva mrtva in številni ranjeni

0

Na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu so konec tedna izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelskimi silami. V spopadih sta doslej umrla dva Palestinca, več sto jih je ranjenih. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal novo zaostritev represije, palestinski predsednik Mahmud Abas pa je Izrael obsodil zaostrovanja napetosti.

Potem ko so od sobote v več krajih na Zahodnem bregu in v nekaterih četrtih vzhodnega Jeruzalema potekali spopadi med mladimi Palestinci in izraelskimi vojaki, so izraelske sile danes zaprle več nadzornih točk okoli glavnih mest na Zahodnem bregu. Še naprej za Palestince danes ostaja zaprt tudi stari del Jeruzalema.

Nasilje, ki je izbruhnilo konec tedna, spominja na prizore iz palestinskih vstaj, intifad, leta 1987 in 2000, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Mladi Palestinci so konec tedna metali kamenje in molotovke, na kar so izraelski vojaki odgovarjali s streli.

Pri tem je bil v nedeljo zvečer v spopadih v kraju Tulkarem na Zahodnem bregu ubit 18-letni Palestinec, palestinske zdravstvene službe pa so oskrbele najmanj 450 ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Danes pa je izraelska vojska v podobnih spopadih v begunskem taborišču Aida pri Betlehemu ustrelila in ubila 13-letnega Palestinca, torej že drugega palestinskega najstnika v 24 urah, poroča AFP.

Spopadi so sledili več napadom na Izraelce. Med drugim je palestinski strelec v četrtek na Zahodnem bregu ubil izraelski par, v soboto pa je palestinski napadalec v starem mestnem jedru Jeruzalema ubil izraelska moška. Ranil je še žensko in otroka.

Izrael je posledično Palestincem za dva dni zaprl dostop do starega dela Jeruzalema, premier Benjamin Netanjahu pa je nato v nedeljo napovedal “boj proti palestinskemu terorizmu do smrti” in odredil “pospešitev rušenja domov teroristov”. Izraelski minister za obveščevalne dejavnosti Israel Kac je zagrozil z novo vojaško ofenzivo proti Palestincem.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je v odzivu Izrael obtožil zaostrovanja napetosti. Po njegovem mnenju je cilj Izraela regijo potegniti v nov val nasilja. “Z zaostrovanjem na Tempeljskem griču in napadi naseljencev se skuša izogniti svojim obveznostim in mednarodni osamitvi,” je dodal, kot so sporočili iz njegovega urada.

Izraelska vojska je sicer ponoči izvedla tudi nov niz zračnih napadov na območje Gaze, od koder je pred tem na izraelsko ozemlje priletela raketa, ki pa ni terjala žrtev.

Od začetka leta je bilo v nasilju med stranema ubitih najmanj osem Izraelcev in več kot 30 Palestincev, navaja AFP. (sta)

benjamin netanjahu

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen