Zahodne zaveznice opozarjajo Rusijo, da s svojim posredovanjem zgolj krepi konflikt v Siriji

1

Zahodne zaveznice v boju proti skupini Islamska država (IS) so danes v skupnem pismu ostro kritizirale rusko posredovanje v Siriji in opozorile, da bo to le še dodatno zaostrilo konflikt v Siriji. Moskvo so pozvale, naj takoj preneha z bombardiranjem sil opozicije režimu Bašarja al Asada.

Pod skupno pismo so se podpisale Velika Britanija, Francija, Nemčija, Katar, Savdska Arabija, ZDA in Turčija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Opozorile so, da letalski napadi, ki jih je Rusija izvedla v pokrajinah Hama, Homs in Idlib, niso bili uperjeni proti IS, so pa zahtevali žrtve med civilisti.

Rusija sicer zanika, da bi napadi povzročili smrt med civilisti. Ruski predsednik Vladimir Putin je tovrstna poročila označil za “del medijske kampanje proti Rusiji”. Kot je dejal, so se prva tovrstna sporočila pojavila, še preden so ruska letala sploh poletela.

V Kremlju tudi zatrjujejo, da letalske napade izvajajo izključno zaradi varovanja nacionalnih interesov, saj da je v vrstah IS tudi okoli 2400 ruskih državljanov, ki bi lahko predstavljali resno grožnjo, če bi se vrnili v domovino.

Toda države koalicije proti IS menijo, da “ta vojaška dejanja predstavljajo dodatno zaostrovanje in bodo le še dodatno vzpodbudila ekstremizem in radikalizacijo”.

Rusija je letalske napade na cilje v Siriji začela izvajati v sredo. Prvenstveno naj bi bili usmerjeni proti ciljem IS, a so ruska letala doslej bombardirala predvsem območja, kjer IS doslej ni bila dejavna. Danes so prve napade izvedli tudi na območju Rake, ki sicer velja za glavno mesto IS v Siriji. (sta)

isis bombing

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Amerikanc ne znajo nič rešit. Edin kar znajo je ustvarjanje kaosa preko planeta. Putin jim bo pokazal kako se reči streže. Baje se Američan radi hitr učijo.
    čaobao

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen