V napadih na IS v Siriji sodelujejo tudi ruske vojaške ladje

0

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je sporočil, da so v napadih na položaje skrajne Islamske države v Siriji ob letalih danes sodelovale tudi štiri ruske vojaške ladje v Kaspijskem morju. Te so po njegovih navedbah izvedle 26 napadov z vodenimi raketami na enajst tarč, ki so jih vse uničile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šojgu je to dejal v pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki ga je prenašala televizija. Ob tem je poudaril, da civilisti pri tem niso bili ubiti.

Od začetka ruskih letalskih napadov v Siriji pred tednom dni je Moskva tarča kritik, da napada tudi pripadnike opozicije in civiliste.

Putin je rusko vojsko pohvalil za posredovanje in poudaril, da so bili cilji od vojaških ladij oddaljeni kakih 1500 kilometrov.

“od 30. septembra do danes je bilo zadetih 112 ciljev. Intenzivnost napadov se povečuje.” pa je dejal Šojgu. Pojasnil je, da gre za 19 poveljniških položajev, 12 skladišč streliva, 71 kosov vojaške opreme ter šest zgradb, v katerih so izdelovali eksplozivne naprave.

Ruski predsednik je danes tudi napovedal okrepitev ruskih letalskih napadov, da bi lahko pripravili kopensko ofenzivo sirske vojske proti IS ter potrdil, da se bo ruska vojska glede prihodnjih vojaških operacij uskladila s sirskimi silami.

Sirski vojaški vir je za AFP danes potrdil, da so sirska vojska in sile, ki podpirajo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, danes v provinci Hama izvedle obsežno kopensko operacijo ob podpori ruskih vojaških letal.

Šojgu je sicer danes izrazil pripravljenost Rusije na sklenitev vojaškega sporazuma z ZDA glede posredovanja v Siriji. Putin je ministru naročil, naj se glede tega uskladi z ZDA, Turčijo, Savdsko Arabijo, Irakom in Iranom. Obenem je pozval Washington, naj z rusko vojsko deli informacije o položajih teroristov.

ZDA pa so sporočile, da z Rusijo ne sodelujejo pri zračnih napadih v Siriji. Kot je poudaril ameriški obrambni sekretar Ashton Carter, so ruski letalski napadi “temeljna napaka”. “Povedal sem že, da smo prepričani, da je strategija Rusije napačna, saj izbirajo cilje, ki niso položaji IS,” je dejal na novinarski konferenci v Rimu.

“Čeprav ruska stran trdi drugače, z njimi ne bomo sodelovali, dokler bodo imeli napačno strategijo in napadali te cilje,” je dodal po poročanju AFP. (sta)

APTOPIX Venezuela Russia

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen