Stoltenberg zaskrbljen zaradi ruske eskalacije vojaških aktivnosti v Siriji

0

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes izjavil, da je v Siriji prišlo do zaskrbljujoče eskalacije ruskih vojaških aktivnosti. Ob prihodu na zasedanje obrambnih ministrov Nata, na katerem bo glavna tema prav Sirija in tamkajšnje rusko posredovanje, je Stoltenberg opozoril tudi na nedavne ruske kršitve Natovega zračnega prostora.

“V Siriji smo priča zaskrbljujoči eskalaciji ruskih vojaških aktivnosti. Ocenili bomo zadnji razvoj dogodkov in njihove učinke na varnost zavezništva. To je še posebnega pomena v luči zadnjih kršitev Natovega zračnega prostora s strani ruskih letal,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Stoltenberg.

Rusija je prejšnji teden sprožila letalske napade na teroristične cilje v Siriji. V okviru misije je pred dnevi kršila zračni prostor članice zavezništva Turčije, kar so članice Nata v začetku tedna že obsodile. Moskva je v sredo v podporo kopenski ofenzivi sirske vojske napade na tarče v Siriji še okrepila z izstreljevanjem vodenih raket z vojaških ladij v Kaspijskem morju.

Nato je za zaščito pred prelivanjem konflikta iz Sirije pred časom v Turčiji namestil protiraketni sistem patriot, ki pa naj bi ga letos umaknili. Na vprašanje, ali bo Nato v luči ruskih raketnih napadov razmislil o podaljšanju te misije, je Stoltenberg danes odgovoril, da je Nato sposoben in pripravljen braniti zaveznice, vključno s Turčijo.

Pri tem je naštel ukrepe, ki jih je za okrepitev pripravljenosti sprejel Nato in so v prvi vrsti posledica konflikta v Ukrajini. Navedel je tudi vzpostavitev sil za hitro posredovanje, ki bi morale biti operativne že s prihodnjim letom. Te sile, t. i. bojna konica, ki bodo štele okoli 13.000 mož, bi lahko namestili tako na vzhodu kot jugu, če bi bilo potrebno, je izpostavil Stoltenberg.

Ob tem je menil, da se zavezništvo v tem trenutku sooča z različnimi izzivi iz različnih smeri. “Izvršujemo največjo krepitev naše kolektivne obrambe od konca hladne vojne,” je dodal. (sta)

rusija zastava putin

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen