Rusija z novim valom letalskih napadov na položaje IS

0

Ruska vojaška letala so danes izvedla novo serijo zračnih napadov na območju osrednje Sirije. Ruska vojska je sporočila, da je v zadnjih 24 urah napadla deset položajev skrajne sunitske skupine Islamska država. Po navedbah nevladnih opazovalcev pa je bilo v novem valu ruskih napadov ubitih pet civilistov.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so njihova letala tipov SU-24M, SU-34 in SU-25 v zadnjih 24 urah izvedla 20 napadov na deset položajev džihadistov. Pri tem naj bi šlo za infrastrukturo Islamske države. Ob tem so na ministrstvu dodali, da širijo svojo operacijo v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrstvo je dodalo, da so letala vzletela iz letalskega oporišča Hmeimim v provinci Latakija, ki leži ob Sredozemskem morju.

Po ruskih navedbah naj bi letala napadla tabor za urjenje džihadistov v provinci Idlib, prav tako pa naj bi uničila skrivališča teroristov in delavnico za izdelavo improviziranih eksplozivnih naprav. V drugih napadih pa so letala zadela še osem položajev Islamske države na območju Džisr al Šugur v provinci Idlib.

Lokalni koordinacijski odbori, skupina, ki poroča o nasilju v Siriji, je medtem danes sporočila, da so ruska letala napadla območja mesta Talbiseh ter vasi Girnata in Om Šaršuh severno od province Homs v osrednji Siriji. Pri tem je bil ubit en civilist, več jih je bilo ranjenih. Gre za najnovejše napade Rusije na teh območjih. Sirski uporniki, ki uživajo podporo Zahoda, sicer vztrajno trdijo, da v tej regiji ni Islamske države ali drugih džihadistov.

Še štirje civilisti pa so bili ubiti v ruskih napadih na območju Aheirbata na vzhodnih obronkih province Hama, ki je v rokah Islamske države.

Nevladni Sirski observatorij za človekove pravice pa je medtem poročal o zračnih napadih v Homsu in Hami, ki naj bi jih izvedle ruske sile.

Rusija, ki je v sredo začela zračne napade v Siriji, vztrajno zanika poročila, da so med žrtvami napadov njenih letal civilisti. Moskva poleg tega vztraja, da je glavna tarča napadov Islamska država in da je njena ofenziva precej oslabila džihadiste.

A sirski opozicijski uporniki, za katere Zahod trdi, da so zmerni, medtem opozarjajo, da želi Rusija z napadi pomagati režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. (sta)

isis bombing2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen