Rusija nadaljuje z zračnimi napadi na tarče v Siriji

0

Ruska letala danes znova obstreljujejo cilje v Siriji. Njihove tarče naj bi bili med drugim položaji Vojske zavojevalcev v provinci Idlib na severozahodu države. Gre za močno koalicijo islamističnih upornikov, del katere so tudi skupine, povezane s teroristično mrežo Al Kaida, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot poroča AFP, ki se sklicuje na neimenovan vir, so tokrat štiri ruska letala obstreljevala oporišča Vojske zavojevalcev v krajih Džisr al Šugur in Džabal al Zavija v provinci Idlib. Cilj napadov naj bi bila tudi skladišča orožja “oboroženih skupin” v sosednji provinci Hama.

Vojska zavojevalcev je zavzela celotno provinco Idlib in napredovala v smeri zahoda proti Latakiji, provinci, ki velja za utrdbo sirskega predsednika Bašarja al Asada, piše AFP. Kot še pojasnjuje, gre za skupino, ki se bori proti džihadistom Islamske države, ki naj bi jih po lastnih navedbah napadala Rusija.

Da so bili res tarča napadov “ruskih svinj”, je na Twitterju že tudi potrdil predstavnik Vojske zavojevalcev. Kot je zapisal, so ruska letala med drugim uničila mošejo Džisr al Šugurju.

Ruska vojska je v sredo začela z letalskimi napadi v Siriji. Gre za prvo rusko vojaško posredovanje v neki tuji državi, ki ni bila del nekdanje Sovjetske zveze, po sovjetski okupaciji Afganistana leta 1979. Zanj naj bi se v Moskvi odločili, potem ko jih je sirski predsednik Bašar al Asad uradno zaprosil za vojaško pomoč v boju proti IS in drugim terorističnim skupinam.

Po navedbah Moskve so ruska letala v sredo izvedla 20 napadov v Siriji in zadela osem ciljev, njihova edina tarča pa so bili položaji džihadistične Islamske države (IS).

Predstavniki sirske zmerne opozicije so to zanikali in trdijo, da so bili tarča Rusov uporniki proti Asadu ter da je bilo ubitih najmanj 36 civilistov. Dvom v to, da Rusi v Siriji napadajo le teroriste, je izrazilo tudi več zahodnih držav, med njimi ZDA.

Vpliven ameriški senator John McCain je danes dejal, da so ruska letala v sredo obstreljevala pripadnike svobodne sirske vojske ali skupin, ki jih financira in uri ameriška obveščevalna agencija Cia predvsem za boj proti skrajnežem Islamske države. V svobodni sirski vojski so zmerni uporniki, ki se ob IS borijo tudi proti Asadovemu režimu.

Po njegovi oceni to dokazuje, da je cilj Moskve podpora Asada, je še povedal za CNN. (sta)

isis bombing

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen