Rusija nadaljuje z letalskimi napadi v Siriji, tokrat tudi dejansko nad IS

0

Ruska letala že četrti dan nadaljujejo napade v Siriji. Tokrat naj bi bili po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice tarča napadov položaji skrajne Islamske države, čeprav Zahod obtožuje Moskvo, da dejansko obstreljuje zmernejše upornike proti režimu Bašarja al Asada.

Več ruskih letal je ponoči zadelo položaje IS zahodno od Rake, tudi v mestu so odmevale eksplozije, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal vodja observatorija Rami Abdel Rahman. Raka sicer velja za neke vrste prestolnico džihadistov Islamske države od leta 2013.

Ruska letala so že v obstreljevanju v četrtek v provinci Raka ubile 12 džihadistov, še navaja observatorij.

Kot je kasneje sporočilo rusko obrambno ministrstvo, je v zadnjih 24 urah njihova letala v 20 poletih ciljala devet tarč Islamske države. Med drugim naj bi pri tem uničila poveljniško postojanko Islamske države v bližini Rake, poleg tega pa še skladišče streliva v gorovju v provinci Idlib. Tarča napadov je bil po navedbah ministrstva tudi tabor za urjenje skrajnežev v Idlibu.

Tarče napadov Rusije – zaveznice sirskega predsednika Asada – so bile od srede v več provincah, vključno z Alepom na severu, Idlibom na severozahodu in osrednjo Sirijo. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva in Kremlja so njihova letala v petek šestkrat obstreljevala tarče IS, zadele pa naj bi tudi njeno rivalsko skupino, z Al Kaido povezano Fronto al Nusra.

Zahodne zaveznice v boju proti Islamski državi so sicer kritične do ruskega posredovanja v Siriji in opozarjajo, da bo to le še dodatno zaostrilo konflikt v Siriji. Moskvo so v petek pozvale, naj takoj preneha z bombardiranjem sil opozicije režimu Bašarja al Asada.

Kot je danes zatrdil britanski obrambni minister Michael Fallon, le eden od 20 ruskih napadov v Siriji dejansko cilja borce Islamske države. V večini primerov naj bi bile namreč tarče opozicijski uporniki, ki se borijo proti Asadovi vojski, v številnih so žrtve tudi civilist.

Potem ko je ameriški predsednik Barack Obama v petek zatrdil, da je ruska kampanja “recept za katastrofo”, je Fallon danes menil, da bo rusko posredovanje še dodatno zapletlo krizo v Siriji, povzema AFP. (sta)

isis bombing2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen