Rusija nadaljuje z intenzivnimi napadi na cilje v Siriji

0

Rusija nadaljuje z intenzivnimi napadi na “teroristične cilje” v Siriji. Ruska letala so v zadnjih 24 urah izvedla 64 takih napadov in zadela 55 ciljev Islamske države (IS), je v izjavi sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Po navedbah ruskega ministrstva je vojska v napadih, izvedenih v provincah Damask, Alep, Hama, Raka in Idlib, uničili 29 kampov za urjenje teroristov, 23 obrambnih položajev, dva centra za poveljevanje in skladišče streliva, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Dan prej so ruska letala izvedla 67 napadov v Siriji, potem ko je bilo v četrtek napadov 27.

Rusija trdi, da borcem zmanjkuje orožja, streliva in goriva. Zaradi tega naj bi jim padla morala in zapuščajo svoje bojne položaje na vzhodu in severovzhodu države.

Na drugi strani v nevladni organizaciji Sirski observatorij za človekove pravice trdijo, da so ruska letala obstreljevala tudi območja, ki so pod nadzorom zmernejših upornikov, nasprotnikov tako IS kot sirskega režima. Šlo naj bi za napade v provincah Hama, Idlib in Latakija.

Severno od Hame je medtem sirska vojska z zavezniki zavzela strateško pomemben kraj Atšan. Gre za prvi uspeh ofenzive na tleh, ki jo je proti upornikom ta teden sprožil sirski režim. Sirske vojake ob tem iz zraka podpirajo ruska letala.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konšenkov je danes sicer potrdil, da bo Rusija z ameriškim Pentagonom govorila o izogibanju incidentov v sirskem zračnem prostoru. Pred tem so nadaljevanje pogovorov napovedali že na ameriškem obrambnem ministrstvu. (sta)

isis bombing2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen