Papež Frančišek je prvič v zgodovini za svetnika razglasil zakonski par – Ludvika in Zelijo Martin

0

Prvič v zgodovini katoliške cerkve je papež Frančišek danes za svetnika razglasil zakonski par, Ludvika in Zelijo Martin. Gre za starša svete Terezije iz Lisieuxja, poznane tudi kot Mala cvetka. Prav tako je kanoniziral italijanskega duhovnika Vincenza Grossija ter špansko redovnico Marijo Brezmadežnega spočetja.

Gre za prvo tovrstno razglasitev zakonskega para, ki ni bil umorjen iz sovraštva do vere. Zakonci so bili namreč v zadnjih 500 letih skupaj razglašeni za svetnike le v primerih, če so umrli kot mučenci, ne pa zato, ker so zgledno živeli zakonsko in starševsko življenje.

Francoski zakonski par, ki je živel v 19. stoletju, je imel devet otrok. Prvi štirje otroci so jima umrli v rani mladosti, ostalih pet hčera pa je odšlo v samostan. Najbolj znana je bila karmeličanka Terezija iz Lisieuxa, rojena kot Terezija Martin (1873-1897).

26 let po smrti je bila razglašena za blaženo. Leta 1925 jo je papež Pij XI. razglasil za svetnico, leta 1944 skupaj s sveto Ivano Orleansko pa kot drugo zavetnico Francije. Leta 1997 jo je Janez Pavel II. razglasil za cerkveno učiteljico.

Kanonizacija zakoncev Martin sicer velja za osrednji verski dogodek letošnje sinode, ki se bo zaključila 25. oktobra.

Sicer pa je papež Frančišek danes za svetnika razglasil tudi italijanskega duhovnika Vincenza Grossija (1845-1917) ter špansko redovnico Marijo Brezmadežnega spočetja (1926-1998).

Grossi je bil škofijski duhovnik in ustanovitelj Inštituta hčera oratorija, Marija Brezmadežnega spočetja, katere krstno ime je bilo Marija Izabela Salvat Romero, pa je bila 22 let generalna predstojnica Kongregacije sester družbe križa, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (sta)

pope francis roka gor

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen