O ruskem letalu nad Turčijo zasedanje Nata; ZDA Rusiji očitajo namerno kršitev

0

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je sobotno kršitev turškega zračnega prostora s strani ruskega lovskega letala označil kot “nesprejemljivo”. Obenem je za danes popoldne sklical izredno zasedanje, na katerem bodo veleposlaniki držav članic zavezništva govorili na to temo. Predstavnik ZDA je ocenil, da sobotni incident ni bil napaka.

Turška reaktivna letala F-16 so v soboto prestregla rusko lovsko letalo, ki je ob meji s Sirijo kršilo turški zračni prostor, ter ga prisilile k vrnitvi, so danes sporočili v Ankari. Turčija je zaradi incidenta ostro protestirala pri Moskvi in tudi pri zvezi Nato, katere del je. Kot svari, bi nadaljnji vdori lahko vodili v “neželene incidente”, za katere bo kriva Rusija.

Kot je danes v izjavi po srečanju s turškim zunanjim ministrom Feridunom Sinirlioglujem v Bruslju poudaril Stoltenberg, predstavljajo dejanja Rusije “nesprejemljivo kršitev” in “ne prispevajo k varnosti in stabilnosti regije”.

“Jasno sem povedal, da Nato ostaja močno zavezan varnosti Turčije,” je po pogovorih še poudaril Stoltenberg. Moskvo poziva, naj spoštuje Natov zračni prostor, ne podpihuje napetosti z njim ter naj “svoja prizadevanja uskladi s prizadevanji mednarodne skupnosti” v boju proti džihadistom Islamske države (IS) v Siriji.

Visoki neimenovani predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva je medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil, da sobotni incident ob meji s Sirijo najverjetneje ni bil napaka, ampak namerno dejanje Rusije. Kot je dodal, incident le še dodatno potrjuje resne pomisleke o tem, kaj počne Rusija.

Kot je še dodal, tečejo o tem “nujni pogovori” s Turki in partnerji v zvezi Nato v Bruslju. Ameriški obrambni minister Ashton Carter je sicer trenutno v Španiji, kjer začenja svoj petdnevni obisk v Evropi, del katerega bo tudi udeležba na četrtkovem ministrskem zasedanju Nata.

Washington in Moskva sta minuli teden začela pogovore na vojaški ravni z namenom preprečiti morebitne incidente na terenu, na tleh in v zraku, v Siriji, kjer po novem tudi Rusija izvaja letalske napade. Kot je poudaril predstavnik Pentagona, so se s pogovori želeli izogniti prav dogodkom, kakršen je bil sobotni, zato jih takšno neprofesionalno ravnanje še toliko bolj skrbi.

Rusija in Turčija sta na nasprotnih bregovih glede krize v Siriji. Moskva od minulega tedna tam izvaja letalske napade v podporo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, medtem ko Ankara – podobno kot zahodne države z ZDA na čelu – vztraja, da je njegov sestop z oblasti edina možna rešitev. Ruske napade je Turčija označila za “nesprejemljive” in za “veliko napako”. (sta)

mig 29

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen